Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

News

· Jover diu que cal aclarir si a l´estany i al Montgrí «es vol un parc natural o temàtic» (6/05/05)

14-07-2010:CAM - Diari de Girona / Xavier Pi / ACN - El director dels serveis territorials de Medi Ambient a Girona, Biel Jover, ha advertit que cal que les administracions implicades en la definició dels parcs naturals de l'estany de Banyoles i el Montgrí aclareixin si «es vol un parc natural o temàtic». Jover ha explicat que aquestes decisions s'hauran de prendre durant el procés obert de delimitació dels parcs, perquè si aquests es volen «per convertir-los en parcs temàtics, això ho poden fer els Ajuntaments amb les figures de protecció que tenen».

Segons ha explicat Biel Jover, ara s'estan mantenint reunions amb els ajuntaments implicats en el futur parc natural del Montgrí, les Illes Medes i els aiguamolls del Baix Empordà, i abans d'aquest estiu es preveu posar una primera delimitació damunt la taula. «L'interès del Departament és que la tramitació del projecte del parc, incloent-hi les al·legacions, acabi abans de finals d'any, per després passar a la parlamentària», ha indicat el delegat.
Tramitació de plans
A més d'aquest, el Departament també està delimitant el futur parc natural de l'Estany, si bé el director no ha precisat terminis per a l'elaboració del seu projecte de llei. En aquest sentit, però, Jover ha volgut deixar clar que el que cal, en la tramitació d'aquests dos nous parcs, «és que tot el procés d'al·legacions es faci bé; és a dir, que tothom pugui dir el que consideri i que això sigui contestat per l'Administració, que tothom se sentit satisfet del procés encara que no se'n pugui sentir de la resposta».
En referència al futur parc natural del Montgrí, el delegat ha explicat que el projecte de llei reunirà tots els PEIN i els territoris de la xarxa Natura 2000, que segueixen la zona del Ter Vell fins a arribar a Radio Liberty. A més, el document absorbiria la llei de protecció de les Illes Medes, un espai que ara té figura de reserva marina.
Pel que fa a Ràdio Liberty, Jover ha indicat que «cal pensar molt bé què és el que cal fer en aquesta zona, sobretot a la part de la platja». El director ha apostat perquè les dunes del litoral tinguin un accés limitat, «ja que si volem un parc que compleixi totes les funcions de preservació de biodiversitat, allò no pot ser ni un parc temàtic ni un parc turístic».
El director també ha fet aquesta reflexió sobre el parc de l'Estany, del qual ha dit que «cal decidir si es vol un parc natural amb tot el que significa de preservació de determinades zones, combinades amb altres espais de parc amb usos socials més intensos». Ha precisat que tant el del Montgrí com el de Banyoles hauran de preveure zones de reserva integral, amb limitació de l'activitat humana.
«Si volem els parcs per convertir-los en temàtics, això ho poden fer els Ajuntaments a través de les figures de protecció que tenen; però si els volem per protegir la diversitat, això vol dir imposar unes limitacions a l'activitat humana de qualsevol tipus en determinades zones, tant de l'interior com del litoral», ha declarat. El delegat també ha recordat que aquestes qüestions són les que cal tractar quan s'elabori el pla especial dels dos parcs, però que «cal ser conscients que un parc, tot i poder tenir usos turístics, es crea amb l'objectiu de protegir la biodiversitat de l'entorn».



Site map Contact Home Life Project