Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

“la Caixa”, la Diputació de Girona i el Consorci de l’Estany preserven i restauren hàbitats i espècies a l’estany de Banyoles

09-06-2023:CAM -

Està previst realitzar un total de set actuacions al voltant de l’estany de Banyoles, espai natural protegit i de gran valor natural, amb l’objectiu de millorar el seu estat ecològic i el de les espècies amenaçades que hi viuen.

  • Algunes actuacions estan destinades a recuperar espècies de fauna salvatge, amb la creació d’un laboratori experimental per a la cria en captivitat de musclos de riu en perill d’extinció o la instal•lació de petites plataformes per afavorir la recuperació de tortugues aquàtiques autòctones.
  • També estan previstes accions encaminades a l’eliminació d’espècies de fauna invasores com el cranc de riu americà o la tortuga de Florida, així com la retirada de flora exòtica invasora. Finalment, es milloraran els ancoratges del camp de regates per tal de minimitzar el seu impacte sobre la vegetació de l’estany.
  • Aquestes iniciatives s’emmarquen dins del conveni de col•laboració signat entre la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa”, que té un doble objectiu: conservar i millorar els espais naturals de la demarcació de Girona a la vegada que propicia la inserció laboral de grups amb risc d’exclusió social.


Banyoles, 30 d’agost de 2010

El projecte per a la preservació i restauració dels hàbitats i espècies d’interès especial a l’estany de Banyoles preveu set actuacions amb l’objectiu de conservar i millorar els hàbitats de l’entorn de l’estany. Gràcies a la col•laboració de la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa”, aquest estiu s’han pogut iniciar aquests treballs, els quals es desenvoluparan al llarg del 2010 en terrenys públics o finques custodiades pel consorci, i inclosos dins l’Espai d’Interès Natural de l’Estany de Banyoles i Porqueres. El pressupost total és de 95.126,48 €, dels quals l’entitat financera n’aporta un 68%.

Descripció de les actuacions

  1. Eliminació de flora exòtica invasora amb l’objectiu de millorar l’estructura i composició dels boscos de ribera i els prats de l’entorn immediat de l’estany de Banyoles i del pla dels estanyols. En concret, s’actuarà sobre espècies herbàcies com l’Aster pilosus, una planta americana que a causa del seu ràpid creixement impossibilita el bon desenvolupament de la vegetació dels prats de l’entorn. També s’eliminaran espècies exòtiques arbustives com el piracant
  2. Restauració del bosc de ribera a la riera Castellana, en una finca propietat del Consorci de l’Estany. L’objectiu és la millora estructural i l’increment en superfície d’aquest hàbitat per tal d’ampliar la xarxa connectora forestal entre l’estany i els vessants de ponent.
  3. Millorar el sistema d’ancoratge a terra del camp de regates de l’estany, per tal de no danyar la vegetació aquàtica, i fer més compatible i sostenible el desenvolupament de l’activitat esportiva de rem amb la conservació de l’espai natural.
  4. Desgastar les poblacions de tortugues exòtiques, principalment tortuga de florida (Trachemys scripta), a través de captures a l’estany, estanyols i llacunes. Es pretén disminuir el nombre d’exemplars amb la col•locació de trampes i així disminuir la competència que existeix entre aquestes espècies foranes i les espècies autòctones (Emys orbicularis i Mauremys leprosa).
  5. Col•locació de diverses plataformes d’insolació a l’Estany i estanyols, com a punts d’insolació per a les poblacions de tortugues autòctones. Aquestes plataformes són punts vitals per al bon desenvolupament de l’activitat diària de les tortugues, les quals necessiten insolar-se moltes hores durant el període anual d’activitat.
  6. Construcció d’un sistema de trampes per a la captura de cranc americà (Procambarus clarki), amb l’objectiu de desgastar les poblacions d’aquest decàpode exòtic, el qual afecta greument les poblacions d’amfibis propis de l’Estany.
  7. Finalment, es posarà a punt un laboratori de cria en captivitat de nàiades (musclo o bivalva d’aigua dolça), un grup d’animals invertebrats de l’Estany i dels seus recs i rieres properes en perill d’extinció. Les espècies presents a l’Estany són Unio elongatulus i Potomida littoralis.

Gran part de les actuacions previstes les portaran a terme persones en risc d’exclusió social del centre de treball el COIET Pla de l’Estany, centre que vetlla per la integració social i laboral de persones disminuïdes psíquiques. En concret, realitzaran tasques de control de la vegetació, la col•locació de les trampes per a tortugues i pel cranc de riu, i la construcció de plataformes d’insolació per les tortugues, entre d’altres.

Aquestes actuacions han estat planificades com a mesures complementàries i, per sumar esforços, juntament amb un altre projecte que el Consorci de l’Estany està duent a terme: el Projecte Estany, que amb un ajut de la Unió Europea a través dels fons LIFE + Natura permetrà també la recuperació de la biodiversitat de l’Estany a través del control de les espècies exòtiques invasores.
 Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life