Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

S’alliberen 30 tortugues d’estany a les llacunes de Can Morgat (Estany de Banyoles, Porqueres)

12-06-2023:CPM -

Aquesta activitat forma part dels esforços que s’ estan realitzant per a la conservació de la tortuga d’estany a l’espai d’interès natural de l’Estany de Banyoles, a través d’actuacions de recuperació de fauna en perill d’extinció. Les tortugues han estat criades al Centre de Reproducció de tortugues de l’Albera (CRT).

 Aquest dimecres 17 de juliol han estat alliberats 30 exemplars de tortuga d’estany (Emys orbicularis) a les llacunes de Can Morgat, dins la zona lacustre de Banyoles. Els promotors de l’alliberament han estat el Consorci de l’estany i el Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera. Les tortugues han estat alliberades a les llacunes de Can Morgat, un complex d’hàbitats aquàtics de gran interès  restaurats el 2006 i que son propietat de l’Ajuntament de Porqueres i de la Fundació Catalunya-La Pedrera.

Aquest alliberament s’emmarca dins el “Projecte Estany”, finançat pel programa LIFE+ de la Unió Europea, que es ve realitzant a l’espai d’interès natural de l’estany de Banyoles des de fa quatre anys, per tal de recuperar la fauna autòctona de la zona, sota la direcció del Consorci de l’Estany.

Aquesta tortuga havia, pràcticament, desaparegut de l’estany de Banyoles. Manté unes poblacions molt febles tant al nostre país com a la resta d’Europa i es troba considerada amb la categoria de Vulnerable. Des de fa uns quants anys el Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, a Garriguella ha destinat esforços en la cria en captivitat d’aquesta espècie per desprès poder-les reintroduir a la natura i així recuperar algunes poblacions extingides i reforçar-ne d’altres.

En el cas de l’estany de Banyoles, amb aquest alliberament, s’hi ha introduït un total de 130 exemplars nascuts en aquest Centre de l’Albera. Durant aquests darrers tres anys i gràcies a l’estudi i seguiment dels exemplars alliberats s’ha demostrat la bona adaptació a l’espai i fa ser optimistes pel que fa a la recuperació d’aquesta espècie, present a l’Estany des de fa milers d’anys i que sense una iniciativa com aquesta l’extinció  s’hagués fet realitat. Les activitats de conservació conjuntament amb les activitats de divulgació i sensibilització ambiental han de servir per garantir el futur de l’espècie en aquest espai tan singular a Catalunya.

Alliberament_Emys_17072013.jpg


Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life