Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Alliberament de 25 tortugues d’estany (Emys orbicularis) a la llacuna de Casa Nostra de l’Estany de Banyoles (Projecte LIFE + PROJECTE ESTANY)

12-06-2023:CPM -

El Consorci de l’Estany continua el 2013 amb els alliberaments de tortugues d’estany dins el “Projecte Estany” procedents de la cria en captivitat. El dilluns 15 d’abril s'han alliberat 25 exemplars a la llacuna de Casa Nostra que s’afegeixen als 50 exemplars alliberats per primer cop el 2011 a les llacunes de Can Morgat i els 25 a la llacuna dels Amaradors el 2012. Els bons resultats de la reintroducció iniciada de l’any 2011 prometen un èxit de l’actuació que ha de suposar la recuperació definitiva de l’espècie a l’Estany.

Han participat 50 alumnes del l'Escola de Casa Nostra que han ajudat a l'alliberament dels animals. El diumenge 21 d'abril també hi haurà una activitat oberta al píblic en la qual s'alliberaran 5 individus que s'han guardat d'avui.

La tortuga d’estany (Emys orbicularis) és una tortuga de mida petita, de coloració negre amb taques grogues, adaptada a viure en ambients aquàtics. Actualment a Catalunya l'espècie es troba en un estat crític i es considera amenaçada, per la qual està protegida a nivell nacional i europeu. Es considera l’espècie de tortuga aquàtica pròpia de l’Estany doncs se n’han localitzat exemplars fòssils al poblat neolític de la Draga. L’alliberament de nous exemplars de tortuga d’estany, pròpia de la conca del riu Ter i de l’estany de Banyoles, és una acció necessària, abans que aquesta espècie s’extingeixi definitivament de l'àrea, ja que l'actual població residual de l’Estany no té capacitat de recuperar-se, i tampoc existeixen poblacions properes des d'on l'espècie pugui recolonitzar l’estany de Banyoles.

 

Els individus que s’alliberaran provenen del CRT, Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera que des dels anys 90 està realitzant la cria de tortugues d’estany (Emys orbicularis) a partir d'una desena d'individus originaris del Baix Ter, zona situada en la mateixa conca fluvial que l’Estany de Banyoles. Els 25 exemplars de tortuga d’estany, nascuts en captivitat i que s'alliberen tenen una talla d'entre 7 i 11 cm de longitud total.

 

Tots els exemplars alliberats porten un xip subcutani identificatiu, i 12 dels exemplars portaran un radioemissor enganxat a la closca que permetrà seguir el moviment dels individus amb una antena receptora i veure quin ús de l’espai fan els individus alliberats.

Resultats de la campanya d’eliminació de tortugues exòtiques i estat dels individus alliberats el 2011 i 2012

Un dels problemes amb els quals es troben les tortugues autòctones per a poder sobreviure és la competència de les tortugues exòtiques invasores. Des de fa uns anys el constant alliberament de tortugues d’orelles vermelles, conegudes popularment com a tortugues de Florida ha comportat un risc de difícil avaluació per a les petites poblacions persistents de tortugues autòctones. Per revertir aquesta situació i en el context del “Projecte Estany” que desenvolupa el Consorci de l’Estany, s’han previst diverses accions per reduir el nombre d’exemplars de tortugues exòtiques i reforçar les poblacions de tortugues d’estany.

Durant l’any 2010, 2011 i 2012 amb la campanya d’eliminació de tortugues exòtiques es van treure del medi 490 tortugues exòtiques, de les quals 472 corresponen a la tortuga de Florida (Trachemys scripta), en les varietats d’orelles vermelles i panxa groga, 8 a la falsa tortuga mapa (Graptemys pseudogeographica) i 9 exemplars de quatre noves espècies fins ara no localitzades a l’Estany: la tortuga pintada (Chrysemys picta), la Pseudemys nelsoni, Trachemys emolli i la tortuga jeroglífic (Pseudemys concinna).

 

El sistemes de captura de tortugues han estat varis. Les trampes més efectives han estat les 21 trampes d’insolació que han agafat 338 tortugues, però també s’han utilitzat trampes amb esquer (26 captures), han caigut a altres trampes per peixos, xarxes o amb pesca elèctrica (81 captures) i fins i tot algunes s’han agafat de forma manual (25)o portades per particulars (20).

Entre les captures també s’han realitzat 29 captures de tortuga de rierol (Mauremys leprosa) una altra espècie de tortuga autòctona i protegida a europa. D’aquests 29 exemplars, la majoria eren exemplars que ja s’havien marcat abans i algunes van ser marcades de nou.

Finalment, cal valorar molt positivament les 157 captures d’Emys orbicularis, 153 corresponen a recaptures diverses dels 75 exemplars alliberats a les llacunes de Can Morgat i als Amaradors dins el mateix projecte LIFE i marcats amb un xip subcutani. Els exemplars mostren un creixement molt bo, una coloració molt viva i pel que fa al seguiment amb els transmissors s’ha vist que de moment no han abandonat les llacunes i no han fet moviments grans, considerant-se l’espai molt adequat per a l’espècie.

 

Amb aquestes actuacions es preveu la recuperació futura de l’espècie, un dels objectius principals del projecte Estany.

 

Banyoles, 15 d’abril de 2013

Alliberament_Emys_CasaNostra_2013 (8).jpg

nens i nenes de l'Escola Casa Nostra ajudant a alliberar especies autòctones de tortuga d'estanyMapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life