http://www.consorcidelestany.org/index.php?alliberament-de-25-tortugues-destany-dins-el-projecte-estany-a-la-llacuna-dels-amaradors

Notícies

Alliberament de 25 tortugues d'estany dins el PROJECTE ESTANY a la llacuna dels Amaradors

12-06-2023:CPM -

 El Consorci de l’Estany continua el 2012 amb els alliberaments de tortugues d’estany dins el “Projecte Estany” procedents de la cria en captivitat. El dimarts 10 d’abril s’han alliberant 25 exemplars a la llacuna dels Amaradors que s’afegeixen als 50 exemplars alliberats per primer cop el 2011 a les llacunes de Can Morgat. Els bons resultats de la reintroducció iniciada de l’any passat prometen un èxit de l’actuació que ha de suposar la recuperació definitiva de l’espècie a l’Estany. En l’acte han participat 50 alumnes de l’escola Baldiri Reixach de Banyoles i s’ha realitzat una roda de premsa per als mitjans de comunicació.

 La tortuga d’estany (Emys orbicularis) és una tortuga de mida petita, de coloració negre amb taques grogues, adaptada a viure en ambients aquàtics. Actualment a Catalunya l'espècie es troba en un estat crític i es considera amenaçada, per la qual està protegida a nivell nacional i europeu. Es considera l’espècie de tortuga aquàtica pròpia de l’Estany doncs se n’han localitzat exemplars fòssils al poblat neolític de la Draga. L’alliberament de nous exemplars de tortuga d’estany, pròpia de la conca del riu Ter i de l’estany de Banyoles, és una acció necessària, abans que aquesta espècie s'extingeixi definitivament de l'àrea, ja que l'actual població residual de l’Estany no té capacitat de recuperar-se, i tampoc existeixen poblacions properes des d'on l'espècie pugui recolonitzar l’estany de Banyoles.

Els individus que s’alliberaran provenen del CRT, Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera que des dels anys 90 està realitzant la cria de tortugues d’estany (Emys orbicularis) a partir d'una desena d'individus originaris del Baix Ter, zona situada en la mateixa conca fluvial que l’Estany de Banyoles. Els 25 exemplars de tortuga d’estany, nascuts en captivitat i que s'alliberen tenen una talla d'entre 7 i 11 cm de longitud total. Per l’any vinent es preveu l’última reintroducció de 25 exemplars a la zona de la llacuna de Casa Nostra en el marc del Projecte Estany.

 

Tots els exemplars alliberats porten un xip subcutani identificatiu, i 12 dels exemplars portaran un radioemissor enganxat a la closca que permetrà seguir el moviment dels individus amb una antena receptora i veure quin ús de l’espai fan els individus alliberats.

 

Un dels problemes amb els quals es troben les tortugues autòctones per a poder sobreviure és la competència de les tortugues exòtiques invasores. Des de fa uns anys el constant alliberament de tortugues d’orelles vermelles, conegudes popularment com a tortugues de Florida ha comportat un risc de difícil avaluació per a les petites poblacions persistents de tortugues autòctones. Per revertir aquesta situació i en el context del “Projecte Estany” que desenvolupa el Consorci de l’Estany, s’han previst diverses accions per reduir el nombre d’exemplars de tortugues exòtiques i reforçar les poblacions de tortugues d’estany.

Durant l’any 2010 i 2011 amb la campanya d’eliminació de tortugues exòtiques es van treure del medi 273 tortugues exòtiques, de les quals 265 corresponen a la tortuga de Florida (Trachemys scripta), en les varietats d’orelles vermelles i panxa groga, 6 a la falsa tortuga mapa (Graptemys pseudogeographica) i dos exemplars de dues noves espècies fins ara no localitzades a l’Estany: la tortuga pintada (Chrysemys picta) i la tortuga jeroglífic (Pseudemys concinna).

 

El sistemes de captura de tortugues han estat varis. Les trampes més efectives han estat les 20 trampes d’insolació que han agafat 159 tortugues, però també s’han utilitzat trampes amb esquer (25 captures), han caigut a altres trampes per peixos, xarxes o amb pesca elèctrica (55 captures) i fins i tot algunes s’han agafat de forma manual (34).

 

Entre les captures també s’han agafat 18 captures de tortuga de rierol (Mauremys leprosa) una altra espècie de tortuga autòctona i protegida a europa. D’aquests 18 exemplars, 7 eren exemplars que ja s’havien marcat abans, 8 més van ser marcades de nou i 4 no tenien marca i s’han marcat. Un dels exemplars marcats va ser trobat mort enganxat amb un ham a la boca.

Finalment, cal valorar molt positivament les 43 captures d’Emys orbicularis, 42 corresponen a recaptures diverses dels 50 exemplars alliberats a les llacunes de Can Morgat dins les actuacions de recuperació de l’espècie dins el mateix projecte LIFE i marcats amb un xip subcutani. Els exemplars mostren un creixement molt bo, una coloració molt viva i pel que fa al seguiment amb els transmissors s’ha vist que de moment no han abandonat les llacunes i no han fet moviments grans, considerant-se l’espai molt adequat per a l’espècie. Un altre exemplar capturat era una femella de mida gran que va ser portada al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera per al seu anàlisi genètic. Sorprenentment l’exemplar va posar 10 ous del qual n’han nascut 10 cries. Malauradament l’anàlisi genètic mostra que l’exemplar presenta l’haplotip propi de la subespècie hispanica pròpia de les conques atlàntiques de la Península Ibèrica, i no a la subespècie E. orbicularis subsp orbicularis pròpia del riu Ter, de l’Estany de Banyoles i les regions atlàntiques franceses. L’exemplar i les cries es troben al CRT i seran portades a un centre a Madrid que treballa en la recuperació de l’espècie al sud de la península.

Amb aquestes actuacions es preveu la recuperació futura de l’espècie, un dels objectius principals del projecte Estany.


Banyoles, 10 d’abril de 2012

Copia de Alliberament Emys_Amaradors_10042012 (40).jpg

Copia de Alliberament Emys_Amaradors_10042012 (40).jpg

Copia de Alliberament Emys_Amaradors_10042012 (5).jpg

Copia de Alliberament Emys_Amaradors_10042012 (5).jpg

Copia de Alliberament Emys_Amaradors_10042012 (23).jpg

Copia de Alliberament Emys_Amaradors_10042012 (23).jpg