Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Alliberament de cigonyes blanques

09-06-2023:CAM -

Aquest dimarts dia 18 de març de 2008 han estat alliberats els 2 últims exemplars de cigonya blanca.

El Consorci de l’Estany amb col·laboració de la Fundació Territori i Paisatge, estant duent a terme des del 2006 el projecte cigonya blanca reintroducció d’exemplars a Banyoles.

Tradicionalment, la cigonya blanca, ha estat una espècie molt vinculada a l’home i, de fet, es pot arribar a pensar que existeix una certa simbiosi entre tots dos; per una banda, l’home li proporciona zones on niar i per altra, a causa de la seva alimentació, la cigonya pot actuar com a prevenció davant plagues d’insectes, ratolins, talps i en el control d’espècies introduïdes com pot ser el cranc americà.

El projecte va començar el 20 de juliol de 2006 amb l’arribada a Banyoles d’exemplars de cigonya provinents del Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent, coincidint amb el 20è aniversari de la Guita –l’exemplar de cigonya que va iniciar la reintroducció de l’espècie als Aiguamolls de l'Empordà-

Els exemplars han estat 2 anys dins un aviari en els terrenys que l’Institut Secular Operàries Parroquials “Magdalena Aulina” va cedir al Consorci de l’Estany. Els exemplars han estat alimentats diàriament gràcies a les aportacions dels excedents de producció de l’empresa Miquel Avícola, S.L.

El passat 27 de febrer es van alliberar 11 exemplars de cigonya degudament anellades. Des d’aquest dia es fa un seguiment diari dels exemplars. Normalment en els terrenys adjacents a l’aviari se’n solen veure una mitjana de 8 o 9 cigonyes. Algunes d’elles no porten anella i han arribat atretes per la resta d’exemplars. En algun moment puntual s’ha vist activitat sobre algun dels nius artificials que es van instal·lar abans de l’alliberament.

El retorn de la cigonya no és estrictament un projecte de reintroducció típic. Es tracta d’accelerar el procés de recolonització natural del país, havent minvat i gairebé desaparegut els factors que van dur a la seva davallada com a espècie reproductora. Aquest plantejament de l’accelerament del retorn de la cigonya resulta positiu, no només per la restauració del terreny, sinó també des d’un punt de vista de sensibilització, educació ambiental i promoció de la conca lacustre de l’Estany.

Durant el períodes d’aclimatació dels exemplars, el Consorci de l’Estany ha dut a terme les obres de restauració dels terrenys adjacents a l’aviari gestionant els terrenys que tenen un alt valor ecològic potencial, per tal de que s’hi desenvolupin hàbitats lacustres d’interès comunitari inclosos a la directiva europea 43/92 d’hàbitats i la seva fauna associada. S’ha creat una zona d’inundació temporal mitjançant la modificació del sistema artificial de recs existent i s’ està millorant l’hàbitat per facilitar l’establiment de parelles de cigonya blanca com a nidificants a la zona a través de la pastura.

Aquest no ha estat un projecte de restauració aïllat ja que el Consorci de l’Estany està duent a terme, des de fa temps, diversos projectes de millora dels hàbitats lacustres de l’entorn de l’estany (Projecte LIFE de l’Estany). Terrenys on la cigonya blanca també hi pot trobar el seu racó.

--

Podeu veure el vídeo del telenotícies al web de TV3 (minut 9.53)Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life