Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Les espècies Vertigo moulisiana i Vertigo angustior escollits per la Societat Espanyola de Malacologia com a mol·lusc de l’any 2016

15-02-2016:CPM -

Enguany es posa en marxa la campanya “Un any de Vertigo”, en el marc del projecte europeu LIFE Potamo Fauna, per donar-los a conèixer a la societat.

Año_vertigo_logo.png
La Societat Espanyola de Malacologia (SEM) ha aprovat posar en marxa aquest any una campanya de sensibilització ambiental centrada en dues espècies de cargolets terrestres molt amenaçades, Vertigo moulisiana i Vertigo angustior. Amb el títol “Un any de Vertigo”, la SEM, que té entre les seves finalitats la protecció i conservació dels mol·luscs, presenta les dues espècies de Vertigo com a “Mol·lusc de l’any 2016”. La campanya s’emmarca en les activitats del projecte LIFE Potamo Fauna, que se centra en la millora de les poblacions d’espècies amenaçades d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga.
 
L’objectiu de la iniciativa és familiaritzar a la societat amb l’existència d’aquests gasteròpodes i donar a conèixer la seva importància ecològica, ja que són espècies altament dependents de la conservació del seu hàbitat, i per tant, excel·lents indicadors del seu estat de conservació. Les poblacions ibèriques d’ambdues espècies estan en perill d’extinció. Les darreres poblacions importants conegudes es troben a l’Estany de Banyoles. Precisen uns requisits específics i diferents pel que a les condicions hdirogeològiques i els micro hàbitats que ocupen. Són molt sensibles als canvis en el drenatge i a la pertorbació i fragmentació del seu hàbitat, sent aquestes les principals causes de la significativa disminució de les seves poblacions en les últimes dècades.
 
Vertigo moulinsiana i Vertigo angustior són espècies d’interès europeu i per a la conservació és necessari designar zones especials de conservació a la xarxa Natura 2000 (Directiva d’Hàbitats); a l’estat espanyol estan incloses en el Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial.
 
 
Imagen2.png
 
Durant aquest any es desenvoluparan diferents activitats de divulgació científica i conscienciació ambiental, dirigides tant a col·lectius específics com a la societat en general. Tota la informació es podrà consultar a les xarxes socials de la SEM, i més en concret a la pàgina de Facebook: https://www.facebook.com/MOLUSCO2016SEM i al hashtag de Twitter: #SEMoluscoAño2016.
 
A més, es promourà la creació d’una xarxa de treball entre diferents grups d’investigació que estiguin treballant en la gestió i conservació d’aquestes dues espècies, com el Grup d’Investigació en Sistemàtica, Biogeografia i Dinàmica de Poblacions de la Universitat del País Basc, que participa en aquest projecte LIFE, o l’Institut Valencià de Biodiversitat, Taxonomia i Conservació Animal del Museu Valencià d’Història Natural d’Alginet, que té en marxa el Projecte Vertigo al País Valencià i a Castella-la Manxa, així com la col·laboració del Grup d’Investigació Aigua, Dret i Medi Ambient de la Universitat de Saragossa per elaborar propostes de protecció jurídica d’ambdues espècies a l’estat espanyol i en les comunitats autònomes a on es trobin.
 
LIFE Potamo Fauna és un projecte de quatre anys de durada (2014-2017) que està finançat per fons europeus en un 50%. A part dels cargolets (Vertigo moulinsiana i Vertigo angustior) també s’incideix en la conservació d’altres espècies amenaçades com el cranc de riu de potes blanques (Austropotamobius pallipes), la nàiade allargada (Unio elongatulus) i la tortuga d’estany (Emys orbicularis). També es lluita contra diverses espècies exòtiques invasores.


Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life