Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Aquesta primavera s’han alliberat 50 exemplars de tortuga d’estany al riu Ter criats en captivitat amb l’objectiu de recuperar aquesta espècie amenaçada

02-06-2016:CPM -
En els reforçaments, previstos en el projecte LIFE Potamo Fauna, s’hi ha sumat aquest dimecres escolars de Flaçà i Sant Jordi Desvalls
 
Aquesta any, a més, han nascut els primers 5 exemplars criats en captivitat a les noves basses de cria del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera
 
Flaçà, 1 de juny de 2016,

 En el marc del projecte europeu LIFE Potamo Fauna “Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga” aquest dimecres 1 de juny s’ha portat a terme un reforçament poblacional de tortuga d’estany (Emys orbicularis) al riu Ter amb l’alliberament de diversos exemplars criats en captivitat als termes municipals de Flaçà i Sant Jordi Desvalls. En l’acte hi ha participat un grup de 40 escolars de 5è i 6è de primària de les escoles Les Moreres de Flaçà i de Sant Jordi Desvalls. Enguany s’han alliberat 50 exemplars d’aquesta espècie en dos trams aigües avall de la ciutat de Girona. Aquests se sumen als 70 ja alliberats l’any passat en el marc del mateix projecte entre  Anglès i Girona. I és que fins el 2017 es preveu alliberar un mínim de 150 exemplars de tortuga d’estany a l’espai xarxa Natura 2000 Riberes del Baix Ter (ES5120011).

Una vegada en llibertat se’n fa un seguiment, mínim setmanalment, ja que totes les tortugues estan marcades amb un xip subcutani per facilitar la seva identificació individualitzada i seguiment a llarg termini. També, 15 dels exemplars alliberats enguany i 17 de l’any passat, compten amb emissors per poder fer un seguiment a través de tècniques de radiotraking que han de permetre conèixer el seu hàbitat i la supervivència.
 
Comentar que prèviament, aquest hivern, i amb l’objectiu de crear un hàbitat adequat per la tortuga d’estany així com altres espècies d’herpetofauna d’interès europeu s’han creat 12 basses temporànies mediterrànies (3170*-Annex I de la Directiva Hàbitats) a la zona de Sobrànigues i l’Illa al terme municipal de Flaçà. Aquest tipus d’hàbitat ha anat desapareixent pel progressiu encaixament i consolidació en un únic canal o braç fluvial cada vegada més estret i amb hàbitat majoritàriament d’aigües corrents.
 
La producció d’exemplars joves de tortuga d’estany s’ha portat a terme al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera (CRT), a Garriguella. Precisament, en el marc del LIFE Potamo Fauna el juliol de 2014 es van inaugurar 31 noves basses de cria per disposar de més espais i millors condicions per endegar un renovat programa de cria en captivitat. L’any passat, després de diverses proves, s’hi van posar els diversos grups reproductors que han permès que aquest abril hagin nascut les primeres cinc tortugues en aquest espai. Fet que serveix per començar a consolidar el projecte de cria en captivitat i garantir, així, la continuïtat del mateix durant els propers anys.
 
La conca baixa del riu Ter és un dels últims enclavaments de la tortuga d’estany a Catalunya. Tot i així, la forta regressió observada durant els últims decennis, ha conduït l’espècie a una precària situació que no fa pensar en una recuperació espontània de la població residual que actualment ocupa fragmentàriament el LIC Riberes del Baix Ter. 
 
LIFE Potamo Fauna a part de la tortuga d’estany permet conservar altres espècies amenaçades com la nàiade allargada (Unio elongatulus), el cranc de riu de potes blanques (Austropotamobius pallipes), el barb de muntanya (Barbus meridionalis), els cargolets (Vertigo moulinsiana i Vertigo angustior), la tortuga de rierol (Mauremys leprosa) i diversos amfibis. També es lluita contra diverses espècies exòtiques invasores i es realitzen campanyes de sensibilització i divulgació sobre la fauna fluvial amenaçada.
 
El projecte en el seu conjunt té un pressupost d’1.900.262 euros, finançats el 50% per la Unió Europea. Al llarg dels quatre anys de durada (2014-2017) està previst invertir 124.761 euros (6,6% del pressupost) en accions de recuperació de les poblacions de tortuga d’estany de la xarxa Natura 2000 gironina.
 
LIFE Potamo Fauna és executat i coordinat pel Consorci de l’Estany conjuntament amb el Consorci del Ter, el Departament de Territori i Sostenibilitat, Forestal Catalana, els Amics de la Tortuga de l’Albera i la Universitat del País Basc. També hi participen financerament la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Banyoles, l’Ajuntament de Porqueres, el Consorci Esportiu de l’Estany de Banyoles i Aigües de Banyoles. 
 
IMG_1010.jpg
IMG_1034.jpg


Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life