http://www.consorcidelestany.org/index.php?aquesta-primavera-saehan-alliberat-70-exemplars-de-tortuga-daeestany-al-riu-ter-criats-en-captivitat-amb-laeobjectiu-de-recuperar-aquesta-espacie

Notícies

Aquesta primavera s’han alliberat 70 exemplars de tortuga d’estany al riu Ter criats en captivitat amb l’objectiu de recuperar aquesta espècie amenaçada

08-05-2015:CPM -

En els reforçaments, previstos en el projecte LIFE Potamo Fauna, s’hi ha sumat aquest dimecres un grup d’escolars de l’Institut Santa Eugènia de Girona.

Girona, 6 de maig de 2015,

En el marc del projecte europeu LIFE Potamo Fauna “Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga” aquest dimecres 6 de maig s’ha portat a terme un reforçament poblacional de tortuga d’estany (Emys orbicularis) al riu Ter amb l’alliberament de diversos exemplars criats en captivitat a la zona de les Hortes de Santa Eugènia de Girona. En l’acte hi ha participat un grup de 20 escolars de 1r d’ESO de l’Institut de Santa Eugènia que estan estudiant els vertebrats i que prèviament havien realitzat una visita al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera (CRT), a Garriguella. 

La producció d’exemplars joves de tortuga d’estany s’ha portat a terme al mateix CRT, centre de l’Associació d’Amics de la Tortuga de l’Albera. Fins a la finalització del projecte, el 2017, es preveu alliberar un mínim de 150 exemplars al riu Ter, a l’espai xarxa Natura 2000 Riberes del Baix Ter (ES5120011).  La conca baixa del riu Ter és un dels últims enclavaments de la tortuga d’estany a Catalunya. Tot i així, la forta regressió observada durant els últims decennis, ha conduït l’espècie a una precària situació que no fa pensar en una recuperació espontània de la població residual que actualment ocupa fragmentàriament el LIC Riberes del Baix Ter. A través d’aquest projecte s’espera aconseguir l’establiment de dos nous nuclis estables de tortuga d’estany.

Amb l’alliberament d’avui i els ja realitzats aquesta primavera, s’ha reforçat l’espai amb 70 nous exemplars. Tots s’han alliberat entre Anglès i Girona, aigües amunt del Ter. Una vegada en llibertat se’n farà un seguiment, mínim setmanalment, ja que totes les tortugues estan marcades amb un xip subcutani per facilitar la seva identificació individualitzada i seguiment a llarg termini. També, 17 dels exemplars alliberats, compten amb emissors de la casa Ayama per poder fer un seguiment a través de tècniques de radiotraking que permetran conèixer el seu hàbitat, els moviments dispersius i la supervivència.

Comentar que prèviament, aquest hivern, i amb l’objectiu de crear un hàbitat adequat per la tortuga d’estany així com altres espècies d’herpetofauna d’interès europeu s’han creat 12 microbasses efímeres i 12 basses temporànies mediterrànies aigües amunt de la ciutat de Girona. Aquest tipus d’hàbitat ha anat desapareixent pel progressiu encaixament i consolidació del riu en un únic canal o braç fluvial cada vegada més estret i amb hàbitat majoritàriament d’aigües corrents.

LIFE Potamo Fauna a part de la tortuga d’estany permet conservar altres espècies amenaçades com la nàiade allargada (Unio elongatulus), el cranc de riu de potes blanques (Austropotamobius pallipes), el barb de muntanya (Barbus meridionalis), els cargolets (Vertigo moulinsiana i Vertigo angustior), la tortuga de rierol (Mauremys leprosa) i diversos amfibis. També es lluita contra diverses espècies exòtiques invasores i es realitzen campanyes de sensibilització i divulgació sobre la fauna fluvial amenaçada.

El projecte en el seu conjunt té un pressupost d’1.900.262 euros, finançats el 50% per la Unió Europea. Al llarg dels quatre anys de duració (2014-2017) està previst invertir 124.761 euros (6,6% del pressupost) en accions de recuperació de les poblacions de tortuga d’estany de la xarxa Natura 2000 gironina.

LIFE Potamo Fauna és executat i coordinat pel Consorci de l’Estany conjuntament amb el Consorci del Ter, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Forestal Catalana, els Amics de la Tortuga de l’Albera i la Universitat del País Basc. També hi participen financerament la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Banyoles, l’Ajuntament de Porqueres, el Consorci Esportiu de l’Estany de Banyoles i Aigües de Banyoles. 

20150506_Allib_Emys - Còpia.JPG
20150506_Allib_Emyc - Còpia.JPG
20150506_Allib_Emyd.JPG
20150506_Allib_Emyg - Còpia.JPG