Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Èxit del projecte de reintroducció de la cigonya blanca amb el naixement d’exemplars al Pla de l’Estany

09-06-2023:CAM -

El naixement és fruit del programa que duen a terme des de 2006 el Consorci de l’Estany i l’Obra Social de Caixa Catalunya

niu_cigonya.jpg

Foto: Ramon Casadevall

El projecte de reintroducció de la cigonya blanca que l’Obra Social de Caixa Catalunya desenvolupa a Banyoles de la mà del Consorci de l’Estany ha resultat un èxit, ja que ja han nascut els primers pollets de cigonyes alliberades.

Els dos pollets de cigonya blanca són cries de la primera parella nidificant a la zona. El fet que s’hagi produït aquest naixement doble i que els dos polls es trobin en perfecte estat, fa ser optimistes als impulsors d’aquest projecte pel que fa a la reintroducció de la cigonya blanca a Catalunya, una espècie emblemàtica de tot el territori català, símbol d’una gran qualitat mediambiental.

La parella de cigonya que han donat llum als dos pollets està formada per un mascle alliberat a Banyoles la primavera de 2008, juntament amb altres 12 exemplars, i una femella alliberada a Santpedor la primavera de 2007 dins un projecte de reintroducció de cigonyes en aquesta zona.

Durant el Dia de l’Estany es va escollir el nom del primer pollet nascut al Pla de l’Estany i, per votació popular, va guanyar el nom de Xiuleta que s’ha abreviat a Xiula.

Un projecte iniciat l’any 2006

El projecte de reintroducció de la cigonya blanca a Banyoles va començar el 20 de juliol de 2006 amb l’arribada la Finca Casa Nostra, del Consorci de l’estany, de 13 exemplars de cigonya provinents del Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent. Les 13 cigonyes van estar 2 anys dins d’un aviari en els terrenys que l’Institut Magdalena Aulina va cedir al Consorci de l’Estany.

L’alliberament es va realitzar la primavera de 2008, coincidint amb el 20è aniversari de la Guita –l’exemplar de cigonya que va iniciar la reintroducció de l’espècie als Aiguamolls de l’Empordà-. Després de la seva posada en llibertat, van retornar 2 mascles, dels quals un es va aparellar amb una femella que havia estat alliberada a Santpedor (Bages).

El retorn de la cigonya no és estrictament un projecte de reintroducció típic. Es tracta d’accelerar el procés de recolonització natural del país, havent minvat i gairebé desaparegut els factors que van dur a la seva davallada com a espècie reproductora. La pèrdua del seu hàbitat, l’ús indiscriminat de pesticides, la contaminació dels rius, la caça il·legal i l’expansió de la xarxa elèctrica (molts exemplars moren electrocutats), en van ser les causes. Aquest plantejament de l’accelerament del retorn de la cigonya resulta positiu, no només per la restauració del terreny, sinó també des d’un punt de vista de sensibilització, educació ambiental i promoció de la conca lacustre de l’Estany.

Tradicionalment, la cigonya blanca, ha estat una espècie molt vinculada a l’home i, de fet, es pot arribar a pensar que existeix una certa simbiosi entre tots dos; per una banda, l’home li proporciona zones on niar i per altra, a causa de la seva alimentació, la cigonya pot actuar com a prevenció davant plagues d’insectes, ratolins, talps i en el control d’espècies introduïdes com pot ser el cranc americà.

L’Obra Social de Caixa Catalunya col·labora des del 1996 en projectes de conservació de fauna, preferentment, si són espècies que estan subjectes a algun tipus d’amenaça, en regressió o en perill d’extinció. En aquesta línia d’actuació participa, entre d’altres, en la conservació del linx ibèric a la península Ibèrica, el voltor negre, la llúdriga, el picot garser petit i mitjà i la cigonya negra a Catalunya.

En la seva col·laboració de reintroducció de la cigonya blanca, l’Obra Social Caixa Catalunya, treballa en diversos indrets de Catalunya: a Banyoles, Gallecs, Santpedor, Flix, Salt, Bellver de Cerdanya, Aiguamolls de l’Empordà, Peralada, Salt i Urdabai (Euskadi).Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life