Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Captura de peixos exòtics a la llacuna d’en Margarit (llacunes de Can Morgat)

09-06-2023:CAM -

L’associació Limnos, juntament amb el Consorci de l’Estany, varen organitzar el passat dia 29 d’agost de 2009 una actuació per tal de capturar exemplars peixos exòtics que havien deteriorat la qualitat de la llacuna d’en Margarit, situada a l’extrem nord de Porqueres, prop de l’Estany de Banyoles. L’activitat va ser un èxit de participació amb 52 voluntaris ambientals i amb la captura de tots els peixos de la llacuna, alguns milers.

La llacuna d’en Margarit forma part dels nous ecosistemes aquàtics lacustres recuperats gràcies a un projecte LIFE de la Unió Europea recuperada l’any 2006. En un primer moment, la qualitat ambiental d’aquests nous aiguamolls era molt elevada com ho evidenciava la presència de vegetació aquàtica, invertebrats i la reproducció de diferents espècies d’amfibis i ocells aquàtics. Malgrat això, l’entrada de peixos exòtics, principalment carpes i gambúsies, va provocar un deteriorament de les condicions ambientals amb un increment de la terbolesa de l’aigua i dels nutrients, eliminant la vegetació aquàtica i dificultant l’alimentació i desenvolupament de la fauna pròpia. Malgrat que aquestes llacunes van ser dissenyades com a sistemes temporanis, amb un cicle d’inundació i assecatge seguint els models naturals, no sempre la bassa queda totalment eixuta de manera que calia aprofitar el moment de mínim volum d’aigua per retirar les espècies exòtiques i rescatar els exemplars d’espècies autòctones també presents, com el barb de muntanya i la bagra.

Limnos va oferir el seu programa de Voluntariat Ambiental al Consorci de l’Estany, l’ens gestor de l’espai, i es va organitzar l’activitat conjuntament. El voluntariat de Limnos va aplegar 52 persones, 38 adults i 14 infants, i va comptar amb la col·laboració de l’Institut d’Ecologia Aquàtica de la Universitat de Girona i l’empresa Sorelló que van realitzar pesques elèctriques per treure el peix. Els tècnics del Consorci de l’Estany van efectuar les tasques de gestió necessàries per assecar la llacuna, obertura del bagant, col·locació de bombes d’aigua i cessió de material. Durant tot el matí es va baixar el nivell de l’aigua fins gairebé assecar-la, i entre tots els participants utilitzant salabres, fent pesca elèctrica, amb xarxes i enfangant-se fins al coll es van capturar 1884 exemplars de carpa, uns 47 quilos de peix. Entre aquestes carpes hi havia exemplars grans i els exemplars nascuts a la llacuna d’un, dos i tres anys, de mides més reduïdes. També es van capturar alguns milers de gambúsies, un petit peixet de menys de 4 cm. també introduït, i alguns individus de peixos autòctons, 3 bagres i un barb de muntanya que es van retornar a la riera de Can Morgat. Com que no es va poder assecar la llacuna del tot van quedar alguns peixos, aproximadament 1.700 carpes la majoria de mida petita, que durant la setmana següent han estat extrets pels tècnics del Consorci de l’Estany, que han assecat del tot la llacuna. Els exemplars de carpa, en considerar-se una espècie exòtica, varen ser sacrificats i s’utilitzaran per alimentar les cigonyes del projecte de reintroducció que el Consorci de l’Estany té en marxa als aiguamolls de la Puda.

Aquesta activitat no forma part encara del projecte europeu del Consorci de l’Estany per eliminar les espècies exòtiques de l’Estany que començarà l’any 2010, però en comparteix l’objectiu. Aquesta activitat no hagués estat possible sense la col·laboració de tots plegats, pel que cal agrair la presència a tots els participants, i també el suport de l’Obra Social de Caixa Catalunya. Cal esperar que un cop seca la llacuna i eliminades les espècies exòtiques, la llacuna s’ompli de nou amb les pluges de tardor o hivern i durant la propera primavera torni a recuperar la qualitat ambiental inicial.



Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life