Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Cataloguen per primer cop les 84 llacunes del Pla de l'Estany

09-06-2023:CAM -

La revista del Consell Comarcal del Pla de l'Estany inclou en el número 60, que s'acaba de publicar, un opuscle en què per primer cop es reuneix informació de tots els estanys, estanyols i llacunes de la zona lacustre de l'estany de Banyoles. Els autors són el divulgador científic Joan Anton Abellán i el biòleg Miquel Campos. La llista conté 84 espais, molts dels quals són poc coneguts pel gran públic, així com dues llacunes que, si bé estan documentades, no s'han localitzat.

estanyolcendra.jpg

La recerca per confeccionar aquesta monografia sense precedents -Zona lacustre de l'estany de Banyoles (estanys, estanyols i llacunes)- ha consistit sobretot a aplegar els treballs dispersos ja existents i un exhaustiu treball de camp per actualitzar la informació, però també ha implicat un estudi de la toponímia, ja que en força casos es donen noms diferents a un mateix estanyol.

Si es pregunta a un veí de la comarca –i no en parlem, si es tracta d'un foraster– quants estanyols creu que hi pot haver al Pla de l'Estany, és molt probable que contesti una xifra molt inferior a la real. N'hi ha 84, repartits pel pla de Banyoles, la zona del pla de Martís i Usall i la vall de Campmajor. Els més coneguts són els de la vora de Banyoles (on hi ha el gran estany i 20 llacunes o estanyols) i una part dels del pla de Martís (la platja d'Espolla és la més popular, però hi han localitzat 31 espais més), però, en canvi, l'existència dels del terme de Sant Miquel de Campmajor normalment no han transcendit més enllà del municipi, probablement perquè n'hi ha molts que es troben en finques privades on l'accés està restringit. En aquesta àrea n'hi ha 30, una part considerable dels quals són temporanis (que tenen aigua de tant en tant). El catàleg es completa amb tres estanyols més del terme de Camós.

El treball ofereix explicacions de caire divulgatiu per cadascun dels espais, així com uns plànols i les coordenades per localitzar-los. A la llista hi ha set punts on avui no hi ha cap llacuna, però que n'hi havia hagut i és probable que hi reaparegui. En dos casos es té constància que existeixen –hi ha referències orals o escrites– però els autors no han pogut trobar el lloc exacte. Per Campos, destacar uns espais per sobre dels altres no seria just perquè cadascun té un interès científic particular. El biòleg es decanta per subratllar el conjunt, que constitueix el sistema càrstic (produït per la filtració de les aigües) més important de l'Estat.Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life