Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Descobrir els rentadors de Banyoles i conèixer les històries dels peixos de l’Estany els trets principals del Dia Mundial de les Zones Humides

07-02-2017:CAM -
  •  Unes 50 persones participen de les activitats del Dia Mundial de les Zones humides promogut pel Tractat Ramsar.
  •  El divendres 3 de febrer unes 22 persones van assistir a diverses xerrades sobre l’Espai Natural i medi ambient, i el diumenge 5 es va fer una ruta per descobrir els rentadors dels recs de Banyoles.

Banyoles, 6 de febrer de 2017.

Un any més el Consorci de l’Estany conjuntament amb l’agrupació naturalista LIMNOS i el Museu Darder, organitzen diverses activitats per celebrar el dia mundial de les zones humides; data que commemora la signatura del Conveni Ramsar l’any 1971 per a la protecció d’aquestes ecosistemes.

Dia Mundial de les Zones Humides 2017

Una cinquantena de persones han participat aquest cap de setmana (els dies 3 i 5 de febrer de 2017) en els diferents actes organitzats pel Consorci de l’Estany, Limnos i el Museu Darder amb la col·laboració del projecte LIFE Potamo fauna, en motiu del Dia Mundial de les Zones Humides.

Aquesta diada commemora la signatura del Conveni Ramsar per a la protecció d’aquests ecosistemes signat el 2 de febrer de 1971. Ramsar és el primer tractat modern, de caràcter intergovernamental, sobre conservació i ús sostenible dels recursos naturals. El Dia Mundial de les zones humides té com a objectiu divulgar el valor d’aquests tipus d’espais naturals, uns dels més productius i rics de la Terra i, a la vegada, dels més fràgils i amenaçats. L’Estany de Banyoles està designat com a Zona Humida d’Importància Internacional des del 18 de desembre de 2002.

Amb aquest pretext, i des de fa uns anys, s’organitzen activitats per tal de promoure el coneixement i estudi del patrimoni natural i cultural de les zones humides, així com divulgar-ne els seus valors i fer ressò de la importància de la seva protecció i conservació. El format de les activitats està consolidat des de fa uns anys amb una jornada de xerrades i una visita guiada.

Les xerrades es van iniciar el divendres a la sala d’actes del Museu Darder, després de la inauguració de la Jornada a càrrec del Sr. Francesc Castanyer l’Alcalde de Porqueres i Vicepresident del Consorci de l’Estany. La primera xerrada va ser la presentació d’un treball de batxillerat per un estudiant: Marçal Alsina sobre l’abastament d’aigües al Pla de l’Estany: de les fonts i déus a l’Estany.

Després Carles Feo de Limnos van presentar els materials divulgatius de la web de Ramsar que expliquen com les zones humides poden reduir els riscos dels desastres naturals. A continuació Quim Pou i Rovira coordinador tècnic del projecte LIFE Potamo Fauna del Consorci de l’Estany va fer una presentació sobre “La gestió de les poblacions de peixos a l’Estany de Banyoles” on es van explicar la història d’introduccions de peixos a l’estany, les actuacions de control de les espècies exòtiques i la situació actual, tant de les autòctones com de les exòtiques. Finalment la última xerrada va ser sobre el Pla tècnic de gestió de la pesca a l’Estany a càrrec Miquel Campos i Llach Tècnic coordinador del Consorci de l’Estany.

Xerrades_Museu_Dia_Zones Humides_2017 (1).jpg
Xerrades_Museu_Dia_Zones Humides_2017 (3).jpg

 La sortida del diumenge 5 de febrer de 2017 va ser una visita guiada pels recs de Banyoles a través dels seus rentadors a càrrec de Ramon Casadevall coautor del llibre “Qui té roba per rentar?”. La visita va començar cap a les 11 del matí i va transcorre des dels Banys Vells fins al Monestir a través del rec de la figuera d’en Xo, per tornar cap a l’Estany seguint el rec Major. Unes 30 persones van participar descobrint nombrosos rentadors que es troben a la ciutat de Banyoles. L’activitat va ser molt satisfactòria malgrat acabar sota el paraigua per la pluja.

Sortida_rentadors_Banyoles_Dia_Mundil_Zones_Humides_2017 (1).jpg
Sortida_rentadors_Banyoles_Dia_Mundil_Zones_Humides_2017 (2).jpg
Sortida_rentadors_Banyoles_Dia_Mundil_Zones_Humides_2017 (3).jpg
Sortida_rentadors_Banyoles_Dia_Mundil_Zones_Humides_2017 (4).jpg
Sortida_rentadors_Banyoles_Dia_Mundil_Zones_Humides_2017 (5).jpg
Sortida_rentadors_Banyoles_Dia_Mundil_Zones_Humides_2017 (7).jpg
Sortida_rentadors_Banyoles_Dia_Mundil_Zones_Humides_2017 (8).jpg
Xerrades_Museu_Dia_Zones Humides_2017 (2).jpg
Xerrades_Museu_Dia_Zones Humides_2017 (4).jpg
Xerrades_Museu_Dia_Zones Humides_2017 (5).jpg


Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life