Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Detecten una nova espècie introduïda a l’estany de Banyoles

El barb de l’Ebre és una espècie originària únicament de la conca del riu Ebre. S’ha introduït per causes desconegudes, segurament de la mà de l’home, a la major part dels grans rius de Catalunya, a algun altre de la Península Ibèrica, i fins i tot a Itàlia, convertint-se en aquestes localitats en una espècie exòtica invasora amb efectes negatius sobre els ecosistemes.

L’Estany de Banyoles pateix un greu problema d’introducció d’espècies exòtiques, doncs actualment més del 99 % de la biomassa de peixos correspon a espècies instroduïdes. Amb les proves inicials de pesca realitzades a l’Estany de Banyoles en el marc del “Projecte Estany” ja s’ha capturat alguna espècie desconeguda fins ara a l’Estany. És el cas del barb de l’Ebre, de nom científic (Luciobarbus graellsii), del qual se n’han pescat dos exemplars grans a l’Estany. També s’ha detectat a la riera Canaleta a la Farga, a Banyoles, i per tant al Terri. El barb de l’Ebre és una nova espècie introduïda que s’afegeix a la llarga llista d’espècies que han aparegut a l’Estany, i que des de 1910 ascendeixen a més de 17.

El barb de l’Ebre s’assembla i pot arribar a les mides d’una carpa, però té el cos més allargat i estilitzat, i també presenta bigotis al musell. Tot i ser un peix propi del riu Ebre, es considera una espècie introduïda? Doncs, sí!. Quan es parla d’introducció d’espècies exòtiques, fem referència a espècies que no son pròpies d’aquella conca fluvial. En aquest cas el barb de l’Ebre seria exclusiu (endèmic) de la conca de l’Ebre, però s’ha introduït als grans rius Catalans, Llobregat, Ter, Fluvià i Muga, en algun de la Península Ibèrica, i a rius italians de la zona de la Toscana on causa greus problemes ambientals. Els individus pescats han estat retirats del medi, doncs la intenció de les pesques i del projecte és la disminució de les espècies exòtiques a nivells prou baixos per afavorir la recuperació de les espècies autòctones com el barb de muntanya o la bagra.

Banyoles, 15 de novembre de 2010
 

Copia de Barb_Ebre_Xarxes_Estany_10092010 (2).JPG


Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life