Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

El Consorci de l’estany fa una actuació de millora de la zona humida del pla dels estanyols amb el suport de la Diputació de Girona i la Caixa.

12-06-2023:CPM -
Banyoles, 21 de desembre de 2011
 
Sis persones en risc d’exclusió social del Centre Especial de Treball COIET han estat les encarregades de dur a terme les tasques de desbrossament, eliminació d’un antic filat espinós, millora d’un filat elèctric per al bestiar, plantació d’espècies arbòries i arbustives en una finca a tocar la zona sud de l’Estany en els aiguamolls de La Puda. El projecte, que s’emmarca dins del conveni de col•laboració entre la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa”, té un doble objectiu: conservar i millorar els espais naturals de la demarcació de Girona fomentant, alhora, la inserció laboral de grups en risc d’exclusió social.
El dimecres 21 de desembre de 2011 l’Obra Social ”la Caixa”, la Diputació de Girona i el Consorci de l'Estany van presentar els treballs de millora, preservació i recuperació de la zona humida del pla dels Estanyols, dins de l'Espai d'Interès Natural de l'Estany de Banyoles. L'acte de presentació va comptar amb la participació de Maria Alzina, delegada general de “la Caixa” a Girona; Miquel Calm, vicepresident de la Diputació i diputat delegat d'Acció Territorial; Salvador Ros, president del Consorci de l'Estany i alcalde de Porqueres; Miquel Noguer, vicepresident del Consorci de l'Estany i alcalde de Banyoles, i Jordi Bosch i Batlle, director del Consorci de l'Estany i regidor de Cultura, Patrimoni Cultural i Festes de l'Ajuntament de Banyoles.
 
Les actuacions s'han dut a terme en un finca pública, propietat de l’Ajuntament de Banyoles, i en una part de la finca de Casa Nostra, de l’Institut Secular Operàries Parroquials “Magdalena Aulina” però gestionada pel Consorci. Aquest últim espai està constituït per uns antics aiguamolls que s’havien dessecat per convertir-los en camps de conreu i en zona de plantació d'arbres. Des del 2007, el Consorci de l’Estany ha realitzat diverses actuacions per recuperar els terrenys com a zones humides.
 
Els objectius assolits en aquest projecte han estat la gestió i millora dels hàbitats d’interès comunitari que es desenvolupen en espais oberts de la zona humida (prats humits i jonqueres), l’eliminació i retirada d'infraestructures i de plantacions en desús amb un impacte paisatgístic i per a la fauna salvatge, i la millora estructural del bosc de ribera.
 
Per tal de recuperar l’estructura i la composició dels prats humits i jonqueres, s'ha millorat el sistema de tancats del bestiar que els pastura i els manté oberts. Ha calgut substituir el filat existent, que actualment estava obsolet, per un de nou. Aquest fet permetrà que bestiar domèstic segueixi pasturant les 6 ha de la finca. Els quatre burros catalans i els dos cavalls, arribats avui, constitueixen el ramat que mantindrà l'espai a partir d'ara.
 
Paral•lelament, també s’ha treballat la continuïtat paisatgística i la connectivitat entre hàbitats naturals. Per aquest motiu, s’han eliminat elements obsolets, com ara un filat espinós, perillós per a la fauna salvatge, puntals de formigó en desús i un tancat de xiprers, al límit nord de la finca, que impedia percebre la continuïtat paisatgística entre l’estany i la zona humida del pla dels Estanyols. També s'han plantat espècies arbòries i arbustives pròpies d’hàbitats humits en llocs on el sòl havia quedat desprotegit. 
 
Una altra actuació per destacar ha estat la realitzada en el rec de desguàs que limita amb el passeig de Dalmau, i en l’estructura forestal de la finca pública que trobem al costat del rec, en què s'ha retirat gran quantitat de biomassa que havia quedat acumulada. En aquesta zona s’han plantat espècies característiques d’hàbitats humits en llocs on el sòl havia quedat descobert. Aquesta actuació ha representat la millora de 0,5 ha forestals.
 
Finalment, s'ha incidit en la seguretat de l'itinerari del prat dels Estanyols (ruta 2, de la Puda i de les Estunes, dins de la xarxa d'itineraris de l'Espai Natural de l'Estany de Banyoles) mitjançant la retirada de la torre mirador que hi havia, la qual no complia les condicions de seguretat i estava en mal estat.    
 
Aquests treballs han representat un cost total de 47.235,40 €, dels quals 31.306,95 € sorgeixen del conveni de col•laboració entre “la Caixa” i la Diputació de Girona per a la millora d'espais naturals de les comarques de Girona, i la resta, del Consorci de l’Estany.
 
Sis persones del Centre Especial de Treball COIET han estat les encarregades de dur a terme totes les actuacions.


Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life