Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

El Consorci de l’Estany pren accions per a la conservació de la bavosa de riu a l’Estany de Banyoles

12-06-2023:CPM -

 El Consorci de l’Estany està executant un nou projecte de conservació de la natura en l’espai de la Xarxa Natura 2000: l’Estany de Banyoles, finançat amb la col·laboració amb la Fundación Biodiversidad. Aquest cop el projecte està destinat a la conservació d'un peix, la bavosa de riu (Salaria fluviatilis), i altres espècies amenaçades de fauna aquàtica a l’Estany de Banyoles. Es desenvoluparà al llarg d’aquest any 2012.

 Aquest projecte comporta la realització d’una diagnosi precisa sobre la situació de la bavosa de riu i dels seus hàbitats. A partir d’aquí s’han planificat actuacions de recuperació d’hàbitats òptims per aquest peix i altres espècies acompanyants: instal·lació d’esculls artificials i segues de vegetació. S’elaborarà també un catàleg de procediments de gestió i intervenció en aquests hàbitats, conciliant la seva conservació amb els usos vigents a l’Estany, siguin recreatius, esportius o d’altres tipus.    

L’Estany de Banyoles constitueix un espai natural únic amb nombrosos hàbitats i espècies de notable interès. La principal amenaça que actualment afecta la seva biodiversitat és la proliferació d’espècies exòtiques invasores, sobretot peixos depredadors exòtics. El nivell de degradació del poblament íctic original és extrem; avui la única espècie autòctona que es reprodueix a l’Estany és la bavosa de riu (Salaria fluviatilis), però també es troba en regressió. Aquesta espècie es troba paradoxalment molt amenaçada a escala regional, fet que confereix a aquesta singular població lacustre un alt valor estratègic per la seva conservació a Catalunya. La proliferació d’espècies íctiques introduïdes també ha afectat a altres elements d’interès, com ara les nàiades autòctones, que es troben greument amenaçades per falta de reclutament. Val a dir que la bavosa de riu constitueix un dels vectors per a la reproducció de les nàiades, de forma que convé abordar simultàniament la conservació d’aquestes espècies. 

Objectius

L’objectiu és la recuperació i conservació a llarg termini de la singular població de bavosa de riu (Salaria fluviatilis) de l’Estany de Banyoles i d’altres espècies de fauna aquàtica amenaçades que coexisteixen o depenen d’aquest peix, a través de la creació i millora d’hàbitats òptims.

Estat actual de desenvolupament del projecte

S’estan duent a terme els mostrejos per a la diagnosis inicial de la situació actual de la població de bavosa de riu. Els resultats preliminars confirmen la forta dependència d’aquesta espècie dels microhàbitats formats per substrats rocosos lliures de vegetació submergida i alhora una forta incidència dels peixos depredadors exòtics sobre l’estructura de la població d’aquesta espècie autòctona amenaçada.

Per altra banda, ja s’han construït i instal·lat amb èxit els esculls artificials destinats a augmentar l’hàbitat disponible per a la bavosa de riu. S’han construït tres models diferents d’esculls. El seguiment dels nuclis de bavosa que s’estableixin sobre aquests esculls s’iniciarà properament. Mentrestant, les primeres observacions dutes a terme sobre els esculls sorprenentment han permès constatar que han estat ràpidament colonitzats per l’espècie.   

També han estat ja instal·lats els limnocorrals destinats a dur a terme un experiment dissenyat per a avaluar l’efecte de la depredació i la presència de vegetació submergida sobre aquest petit peix.


 Imatges de la instal·lació d'uns esculls i d'un escull amb format de totxanes al fons de l'Estany.

IMG_5167.JPG

IMG_5167.JPG

Copia de fot 993.jpg

Copia de fot 993.jpgMapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life