Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

El Consorci de l’Estany presenta el primer capítol del documental “Espècies exòtiques invasores: Projecte estany.”

12-06-2023:CPM -

 El divendres 27 de gener s’inicia l’emissió del primer capítol introductori del documental “Espècies exòtiques invasores: Projecte Estany” produït pel Consorci de l’Estany.

El documental “Espècies exòtiques invasores: Projecte Estany, produït pel Consorci de l’Estany s’emmarca en la campanya de difusió i comunicació del PROJECTE ESTANY, que es desenvolupa en el marc del programa LIFE+ Natura de la Comissió Europea. Un projecte que pretén recuperar espècies que actualment es troben en perill de desaparèixer de la zona lacustre de  l’Estany de Banyoles.

El documental s’estructura en 12 capítols de 8 minuts de durada que tindran una emissió setmanal, amb l’objectiu principal de donar a conèixer la problemàtica de les espècies exòtiques invasores i les diferents actuacions que es desenvolupen per tal de controlar-les a l’Estany, ja que des de la seva introducció són les principals responsables del descens d’algunes espècies autòctones de la zona lacustre. Al llarg d’aquests capítols es van explicant tant els problemes que han generat aquestes espècies com les accions que es realitzen per controlar-les.

Els tres primers capítols son de caràcter introductori i serveixen d’una banda per  posar en context la problemàtica de les espècies exòtiques invasores, una de les amenaces més importants per als ecosistemes naturals i la biodiversitat, i per explicar com afecten aquestes espècies tant perilloses la zona lacustre de l’Estany de Banyoles. En els següents capítols es van desgranant exemple per exemple els grups més amenaçats: els peixos, els rèptils aquàtics i els musclos d’aigua dolça, així com les tasques que s’estan realitzant per tal de recuperar sobretot les tres espècies de fauna d’interès comunitari que es troben en situació més crítica i que són objecte del Projecte Estany: el barb de muntanya, la nàiade i la tortuga d’estany. Els tres últims capítols posen en relleu el seguiment científic que s’està fent del projecte així com la campanya de divulgació, fent especial èmfasi en la importància de la gestió de la biodiversitat d’espècies i hàbitats excepcionals que son presents a l’espai natural de l’Estany de Banyoles.

L’ordre d’emissió dels capítols és el següent:

 • 1.      L'estany, un espai natural singular.
 • 2.      Invasions biològiques, un problema global.
 • 3.      El cas de l’Estany de Banyoles.
 • 4.      Peixos exòtics.
 • 5.      Peixos autòctons.
 • 6.      Nàiades.
 • 7.      Tortugues exòtiques.
 • 8.      Tortugues autòctones.
 • 9.      Flora exòtica.
 • 10.  Seguiment científic.
 • 11.  Divulgació.
 • 12.  Conclusions.

El programa combina imatges de la zona de lacustre i imatges aquàtiques amb entrevistes tant a gestors, representants de l’administració i tècnics que estan desenvolupant directament el projecte com a científics i especialistes en invasions biològiques a nivell estatal. El Consorci ha encarregat la producció del documental a l’empresa FromZero de Banyoles.

“Espècies exòtiques invasores : Projecte Estany” s’emetrà cada divendres a les 10.15 de la nit al Canal Català Girona Pla fins a mitjans d’abril de 2012. Paral·lelament, tot i que amb una setmana de retard, es podrà fer el seguiment dels programes a través d’Internet i en alta definició (HD) a través de dos canals:  http://www/youtube.com/projecteestany i http://www/vimeo.com/projecteestany. Des d’aquestes plataformes es podran compartir els vídeos a través de les xarxes socials; així mateix els programes  es podran  veure a través de la web del Consorci de l’Estany (www.consorcidelestany.org).

Actualment s’està treballant en l’adaptació d’aquests capítols per fer-ne un sol documental, modificant els continguts i el format per donar-li un caràcter més global, amb l’objectiu de poder-ne fer una difusió més àmplia a través de mitjans especialitzats.

Banyoles, 26 de gener de 2012

 

ESPÈCIES EXÒTIQUES INVASORES. Projecte Estany Capítol 3: El cas de l'Estany de Banyoles from Projecte Estany on Vimeo.

ESPÈCIES EXÒTIQUES INVASORES. Projecte Estany Capítol 2: Invasions biològiques, un problema global. from Projecte Estany on Vimeo.

ESPÈCIES EXÒTIQUES INVASORES. Projecte Estany Capítol 2: Invasions biològiques, un problema global. from Projecte Estany on Vimeo.Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life