Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

El Consorci de l’Estany visita Portugal i Galícia per millorar la reproducció de les nàiades

17-03-2015:CPM -
  • Tècnics del Consorci han visitat dos centres de cria de nàiades de dos projectes LIFE i un centre de cria de cloïsses de la Xunta de Galícia.
  • La visita ha servit per a l’intercanvi de coneixements i d’experiències en la cria de musclos d’aigua dolça, en el marc del treball en xarxa “Networking” de diferents projectes LIFE europeus. 

 L’any 2010 el Consorci de l’Estany va iniciar la reproducció en captivitat de nàiades o musclos de riu, de les espècies Unio mancus i Unio ravoisieri, en el marc d’un projecte LIFE finançat per la Unió Europea, anomenat “Projecte Estany”. Aquest projecte executat entre 2010 i 2013 va permetre criar milers de juvenils d’aquestes espècies i repoblar amb alguns centenars d’exemplars de més de 2 cm. tant l’Estany de Banyoles com algunes rieres i recs del seu entorn. Aquestes actuacions va suposar una millora substancial de les poblacions salvatges d’aquestes espècies amenaçades.

Recentment s’ha iniciat un nou projecte LIFE Potamo Fauna (LIFE12 NAT/ES/0001091) que aprofita els coneixements i instal·laciobns obtinguts durant l’anterior projecte per a la reproducció de nàiades de les conques dels rius Ter i Fluvià. Entre 2014 i 2017 es reproduiran juvenils de musclos  riu per a repoblar i millorar les poblacions de la riera de Llémena, Brugent, el riu Ter, el Fluvià, la riera de Xuncla i Riudelleques i el mateix Estany de Banyoles. En el marc del present projecte s’han desenvolupat algunes millores per augmentar la productivitat de juvenils viables aptes pel seu alliberament al medi. La cria de nàiades permet obtenir una gran quantitat de juvenils, però aquests pateixen una elevada mortalitat i només un baix percentatge arriben als dos anys d’edat. Totes les fases de la reproducció en captivitat tenen encara molt marge de millora, ja que hi ha molts aspectes desconeguts en l’ecologia i reproducció d’aquestes espècies.

Per a la millora de la producció de juvenils i augmentar la supervivència s’han visitat projectes similars de reproducció de nàiades. El primer projecte visitat el 23 de febrer va ser el LIFE Ecotone (http://ecotone.pt) de Portugal, dedicat a la gestió de hàbitats riparis per a la conservació d’invertebrats amenaçats (LIFE10 NAT/PT/000073). Aquest projecte esta reproduint en captivitat dues espècies de nàiade, Unio tumidiformis i Margaritifera margaritifera, en unes instal·lacions situades a 2:30h de Lisboa, al poble de Campello. En aquest centre ictiològic es dediquen a la cria en captivitat també d’espècies de peixos ciprínids, i es van poder observar les instal·lacions de cria, i aprendre sobre detalls sobre l’alimentació de peixos i nàiades amb algues, control de malalties, fenología, etc.

El dia 24 es va visitar el centre de reproducció de nàiades a Rego de Mera, Lugo a Galícia on un altre projecte LIFE es dedica a la cria de nàiades. El Projecte LIFE MargalUlla (http://margalulla.xunta.es) es dedica a la recuperació de les poblacions de nàiade Margaritifera margaritifera  i de rata almesquera Galemys pirenaicus a la conca del riu Ulla entre el 2010-2015 i està liderat per la Xunta de Galícia. En aquest centre es van poder veure unes instal·lacions molt modernes amb refrigeració d’aigua, sistemes de desinfecció amb ultraviolats, sistemes automàtics de recollida de juvenils, grans tancs amb truites de riu i el procés d’engreix de juvenils en recipients tancats amb algues marines. A la tarda es va realitzar un seminari debat amb diferents membres del Departament de Zoologia i responsables del projecte al Campus de Lugo de la Universitat de Santiago de Compostel·la, on es va explicar la feina que es fa al laboratori de cria del Consorci de l’estany.

Finalment el dia 25 de març es van visitar les instal·lacions del CIMA de Ribadeo (Centro de Investigaciones Marinas- http://www.medioruralemar.xunta.es/cima) un centre depenent de la Xunta de Galícia dedicat a la investigació per a la millora de la producció de juvenils de diferents espècies de cloïsses i navalles que posteriorment es cedeixen a les confraries que exploten comercialment aquestes espècies. L’alimentació i manteniment de juvenils de cloïsses marines presenta aspectes molt semblants a la mateixa fase dels musclos d’aigua dolça, i veure la producció a gran escala d’aquestes llavors de cloïsses ha obert una nova via a la millora de la productivitat.

Campelo, Portugal 23 febrer 2015

F2_20150223_CampeloMC (76).JPG
F2_20150223_CampeloMC (56).JPG
F2_20150223_CampeloMC (79).JPG

Rego de Mera, Lugo, Galícia. 24 Febrer 2015

F2_20150224_Lugo_61.JPG
F2_20150224_Lugo_117.JPG

CIMA, Ribadeo 25 febrer 2015

F2_20150225_CIMA_Ribadeo_148.JPG
F2_20150225_CIMA_Ribadeo_80.JPG
F2_20150225_CIMA_19.JPG


Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life