Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Els dies 10, 11 i 12 es celebren a Banyoles les II Jornades sobre espècies invasores de rius i zones humides

12-06-2023:CPM -

El Consorci de l’Estany ha organitzat pels propers dies 10, 11 i 12 d’abril unes jornades tècniques d’àmbit estatal per tractar sobre les tècniques de control i gestió de les espècies invasores de rius i zones humides. Les jornades donen continuïtat a les organitzades per la Generalitat Valenciana l’any 2012 y s’emmarquen en el Projecte LIFE PROJECTE ESTANY.

El Consorci de l’Estany a través del PROJECTE ESTANY, projecte LIFE + Natura, subvencionat per la CE, la Generalitat de Catalunya, l’ajuntament de Banyoles, ajuntament de Porqueres, la Diputació de Girona i Aigües de Banyoles, iniciat l’any 2010 i que finalitzarà el 2013, ha estat executant accions DE DESCASTAMENT de les espècies de peixos, de tortugues i de plantes exòtiques invasores a l’Estany de Banyoles. Per altra banda també ha dut a terme diverses activitats de repoblació i millora de les poblacions d’especies autòctones d’elevat interès Europeu com són el barb de muntanya (Barbus meridionalis), la nàiade allargada (Unio elongatulus) i la tortuga d’estany (Emys orbicularis).

Un altre gran conjunt d’accions han estat les de comunicació i divulgació del projecte: rodes de premsa, programes de televisió, xerrades en instituts i escoles, activitats populars, exposicions, etc.

Un dels actes a destacar és l’organització de les “II Jornades sobre espècies invasores de rius i zones humides. Tècniques de control i gestió” pels dies 10, 11 y 12 d’abril de 2013 i que es duran a terme a Banyoles. Aquestes jornades, de caràcter estatal (a nivell Espanyol), estan adreçades a un públic científic-tècnic que treballa en universitats, administracions públiques (Govern Espanyol, Comunitats Autònomes, Confederacions hidrogràfiques, Espais Naturals Protegits, Ajuntaments, etc.), empreses, associacions, etc.

L’objectiu principal de les Jornades és aprofundir en la prevenció de la penetració de noves espècies invasores d’ambients aquàtics, així com en les tècniques de control i eradicació de les espècies invasores que ja es troben en aquests ambients així com la prevenció de l’arribada de noves espècies.

Aquestes s’organitzen en tres dies, 10, 11 i 12 d’abril. Durant els dos primers (10 i 11) es duran a terme comunicacions orals de 45 i 25 minuts i comunicacions tipus pòster. El tercer dia es durà a terme una visita guiada a l’entorn més immediat de l’Estany de Banyoles, on es farà una demostració de diverses tècniques de pesca de peixos exòtics invasors, es podran veure trampes de tortugues, es visitaran zones on s’han dut a terme activitats de control de plantes invasores per la millora dels hàbitats de l’entorn de l’Estany, es visitarà el complex de llacunes de Can Morgat i finalitzarà amb una volta a l’Estany amb la barca “la Tirona”.

En relació a les comunicacions orals hi participaran 28 ponents dels quals 18 van ser convidats inicialment. També hi haurà 13 pòsters que es podran veure a les sales del Museu Darder on també s’instal·larà una exposició itinerant sobre la problemàtica de les espècies exòtiques invasores i el musclo zebrat que ha cedit l’Agència Catalana de l’Aigua.

Entre els experts convidats hi ha representants de la Comissió Europea, tècnics de dels governs autonòmics de Catalunya, València, Extremadura, País Basc i Andalusia, investigadors de centres de recerca i universitats, i tècnics d’empreses privades. Destacar però la presència de ponents de la Comissió Europea y del personal tècnic que ha estat treballant amb el “Real Decreto 1628/2011, de 14 de noviembre, por el que se regula el listado y catálogo español de especies exóticas invasoras” aprovat pel Govern Espanyol.

Les comunicacions són de diverses tipologies com per exemple sobre aspectes legals, sobre el risc de les bioinvasions sobre els ecosistemes naturals, exemples de projectes LIFE de la península ibèrica, també sobre espècies exòtiques concretes (peixos, tortugues, flora, i invertebrats com musclo zebrat o el cargol poma, entre altres).

Destacar que al tancament de les inscripcions, s’han comptabilitzat 103 inscrits a les jornades, que provenen de diverses comunitats autònomes (Catalunya, Extremadura, Andalusia, València, Aragó, Madrid, Castella-Lleó, Galicia, País Basc i Balears).

Les jornades es duran a terme en dos espais de la ciutat de Banyoles, l’Ateneu, on es faran les diferents presentacions orals i el Museu Darder, on s’exposaran els pòsters i que permetran acollir els assistents.

A l’acte d’inauguració, que tindrà lloc el dimecres 10 d’abirl a les 9:00h a l’Ateneu, es comptarà amb la presència del Director dels Serveis Territorials de Girona del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, el Sr. Vicens Estanyol, del Vice-president de la Diputació de Girona i Alcalde de Banyoles, Miquel Noguer i del President del Consorci de l’Estany, Salvador Ros.

Les jornades han comptat amb el suport dels diferents organismes que participen en el Projecte Estany i amb la col·laboració d’entitats com la ICHN i el GEIB.

Jornades_invasores_mobilCarles_10i11042013 (4).jpg
Jornades_invasores_mobilCarles_10i11042013 (13).jpg


Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life