http://www.consorcidelestany.org/index.php?es-finalitzen-les-obres-de-restauracia-de-laeestanyol-del-pim-pom-i-la-riera-marquas-a-porqueres

Notícies

Finalitzen les obres de restauració de l’estanyol del Pim-Pom i la Riera Marquès a Porqueres

12-06-2023:CPM -

Finalitzen les actuacions de restauració de l'hàbitat natural de l’estanyol del Pim-Pom i la riera del Marquès, dins del terme municipal de Porqueres, inclòs en l'espai natural protegit de l’estany de Banyoles.  El projecte executat pel Consorci de l’Estany s’emmarca dins del conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i l’Obra Social “la Caixa”, y té un doble vessant: conservar i millorar els espais naturals de la demarcació de Girona fomentant, alhora, la inserció laboral de grups en risc d’exclusió social. El Centre Especial de Treball COIET ha estat l’encarregat de dur a terme les tasques de desbrossaments, eliminació de flora invasora i d’elements artificials, i  la plantació d’espècies arbustives, entre altres actuacions.

 

El vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Calm; el director de l'área de negoci de "la Caixa" a la comarca, Antoni Tremosa; el president del Consorci de l'Estany i alcalde de Porqueres, Salvador Ros, i el regidor de Banyoles, Jordi Bosch Lleó, han presentat avui els resultats dels treballs de restauració de l’estanyol del Pim-Pom i la riera Marquès, els quals van finalitzar la setmana passada d’acord amb els objectius i terminis previstos.

El projecte ha tingut com a objectiu principal la restauració ambiental dels hàbitats naturals de l’estanyol del Pim-Pom i de la riera del Marquès, la qual recull les aigües sortints de l’estanyol. De retruc, els treballs també han implicat una millora paisatgística d'aquesta zona humida, situada dins lEspai dInterès Natural de lEstany de Banyoles.

Actualment, lestanyol del Pim-Pom és de titularitat pública, ja que forma part del comunal de lestany de Banyoles, i el seu entorn més immediat és propietat de lAjuntament de Porqueres.

Abans dexecutar el projecte, aquest estanyol estava situat dins del tancat dun càmping i es trobava totalment artificialitzat i sense la vegetació que li era pròpia. Shi podien observar animals domèstics que servien datractiu turístic només als usuaris del càmping. A més, shi trobaven diversos elements artificials com per exemple un vial asfaltat, bancs de fusta o papereres, així com una plantació darbres de jardineria. A la vegada, la riera del Marquès es trobava saturada de sediments en alguns trams del seu recorregut, cosa que  provocava, en períodes de pluges no molt intenses, el desbordament de la riera i la inundació dels terrenys adjacents.

Amb lexecució del present projecte, s'ha integrat l’estanyol als aiguamolls del sector de l’hort del Castell i la riera del Marquès, i s’ha donat una continuïtat de zona humida des de l’estany. Per a això, s'ha retirat l’estanyol de l’interior dels límits actuals del càmping, i s’ha fet visitable per qualsevol usuari. A la vegada, shan eliminat els elements artificials de la zona dactuació de lestanyol del Pim-Pom (uns 800 m2), i sha recuperat lentorn de lestanyol mitjançant la retirada de plantes ornamentals i la plantació de vegetació autòctona, com per exemple el lliri groc i el jonc boval.

Paral·lelament, sha dragat la llera de la riera perquè pugui desaiguar millor, shan retirat els arbres morts de la zona i sha gestionat la vegetació de ribera  per aconseguir un paisatge de qualitat.

Aquestes accions han permès retornar laspecte natural a la zona i millorar-ne lestat ecològic, i d’aquesta manera s’hi ha reincorporat un element dinterès natural que forma part del conjunt de surgències i estanyols de la zona lacustre de lestany de Banyoles.

Aquest projecte representa la recuperació dun espai que actualment es trobava totalment urbanitzat, en una zona natural dinterès inclosa dins la Xarxa Natura 2000. Cal remarcar que les accions permetran la conservació i millora de l'estat ecològic d'hàbitats i espècies dinterès comunitari, hàbitats com ara les alberedes i salzedes, i espècies com són els cargols Vertigo moulinsiana  i  Vertigo  angustior, i fins i tot la tortuga d'estanyol (Emys orbicularis).

Els treballs han representat  un cost total de 34.798,78 €, dels quals 20.000 € procedeixen del conveni de col·laboració entrela Caixai la Diputació de Girona per a la millora despais naturals de les comarques de Girona, i la resta, del Consorci de lEstany.

El Centre Especial de Treball COIET ha estat l’encarregat de dur a terme les actuacions de restauració daquesta zona dinterès natural, mitjançant la intervenció de 6 treballadors del centre.

 

Estanyol_pim-pom_abans.jpg
Estanyol_pim-pom_abans.jpg

Imatges de l'estanyol del pim-pom abans de la restauració

Estanyol_pim-pom_despres.JPG
Estanyol_Pim-pom_despres.JPG

Imatges de l'estanyol del pim-pom després de la restauració