Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Jornada d’alliberament de tortugues d’estany a l’estanyol de Casa Nostra

12-06-2023:CPM -

El matí del diumenge 21 d’abril, més de 40 persones, han participat en l’alliberament de 4 tortugues d’estany a l’estanyol de Casa Nostra en una jornada de voluntariat familiar i de coneixement d’aquesta zona de l’espai natural de l’Estany de Banyoles.

L'activitat ha estat orgaitzada pel Consorci de l'Estany i el programa de voluntariat ambiental de Limnos, en el marc del conveni de col3laboració entre amdues entitats.

 La tortuga d’estany (Emys orbicularis) és una tortuga de mida petita, de coloració negre amb taques grogues, adaptada a viure en ambients aquàtics. Actualment és una espècie que a Catalunya es troba en un estat critic i es considera amenaçada, pel qual esta protegida. Es considera l’especies de tortuga aquàtica pròpia de l’Estany i l’alliberament de nous exemplars es una acció necessària ja que l’actual població residual de l’Estany no te capacitat per recuperar-se ni tampoc existeixen poblacions properes des d’on l’espècie pugui recolonitzar l’Estany.

El públic familiar assistent han pogut conèixer les peculiaritats d’aquesta espècie i les amenaces que pateix com la introducció de tortugues exòtiques en el medi i que provoquen una competència ecològica per l’alimentació, els llocs d’insolació, els llocs de cria o els refugis molt important. Altra amenaça que pateix és la fragmentació dels seus hàbitats per carreteres que provoquen l’aïllament de les població o l’atropellament d’individus.

Esperem que les tortugues reintroduïdes avui d’adaptin al seu hàbitat i puguin crèixer amb normalitat!

Abans de l’alliberament dels 4 exemplars, en el marc del tercer alliberament de tortugues d’estany que es fa a l’Estany, els participants han fet una visita pels aiguamolls de la Puda, han vist les trampes de tortugues a través de les quals el Consorci de l’Estany realitza el seus controls i han observat la zona de la cria de la cigonya blanca.

L’activitat es complementarà la setmana vinent amb una sortida matinal al Centre de Reproducció de Tortugues de l’ Albera (CRT) a Garriguella (Alt Empordà) d’on són originaris els exemplars alliberats, a on podrem conèixer més detalls sobre les tortugues i a podrem saber com neixen i creixen en captivitat les tortugues autòctones que despres es reintroduiran a diferents espais naturals de Catalunya.

Alliberament_Emys_Consorci2.jpg


Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life