Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

La Fundació Biodiversitat adjudica un ajut al Consorci de l’Estany per a la protecció de la bavosa de riu i altres espècies amenaçades a l’Estany de Banyoles

12-06-2023:CPM -
El títol del projecte presentat pel Consorci de l’Estany és: “Conservació de la bavosa de riu (Salaria fluviatilis) i altres espècies amenaçades de fauna aquàtica a l’Estany de Banyoles amb un total subvencionat de 15.400 euros. La bavosa de riu és una espècie de peix autòctona de mida petita molt amenaçada que a l’Estany de Banyoles presenta poblacions d’interès per a la seva conservació entremig de la vegetació i dels travertins.
Bavosa_de_riu_Estany_060302011.JPG
El dia 16 de desembre de 2011 ha sortit publicada la resolució definitiva de la Diretora de la Fundació Biodiversitat, entitat depenent del Ministerio de medio ambiente y Medio Rural y Marino, de la concessió d’ajut en règim de concurrència competitiva, per a la realització d’activitats en l’àmbit de la biodiversitat, el canvi climàtic i el desenvolupament sostenible pel 2011. Han estat adjudicats gairebé un centenar de projectes amb un total de 3.293.376,71 euros a fundacions, associacions ecologistes i naturalistes, museus, universitats i centres de recerca, ajuntaments, consorcis i altres administracions per al desenvolupament dels seus projectes de conservació, canvi climàtic o desenvolupament sostenible.
  
L’objectiu del projecte és la recuperació de la singular població de bavosa de riu (Salaria fluviatilis) de l’Estany de Banyoles, i d’altres espècies de fauna amenaçades que coexisteixen o depenen d’aquest peix, a través de la creació i millora d’hàbitats òptims amb el fi de garantir la seva conservació a llarg termini.
 
El treball pretén desenvolupar diversos aspectes sobre aquesta espècie de peix a l'estany com determinar la situació actual de la bavosa de riu, i es van a planejar actuacions de recuperació i millora de les poblacions de bavosa i altres espècies de peixos autòctones amenaçades de l'estany. Algunes d'aquestes actuacions també afavoriran indirectament a la recuperació d'altres espècies de peixos autòctons amenaçats, especialment el barb de muntanya (Barbus meridionalis). A través d'algunes actuacions directes es recuperarà i millorarà les poblacions de nàiades autòctones amenaçades. L'increment de les poblacions d'aquests peixos autòctons comportarà un major potencial hoste global per a les larves parasítiques de les nàiades de l'estany. S'han previst també la instal·lació d'esculls destinats a la conservació d'aquesta espècie en ambients d'aigües lentes. Com a últim objectiu es pretén compatibilitzar els usos recreatius de l'estany amb la conservació d'espècies amenaçades.


Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life