Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

El projecte europeu LIFE Potamo Fauna millorarà la fauna fluvial a la Xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga

12-06-2023:CPM -

Suposarà una inversió de gaire bé 2 milions d’euros entre el 2014 i el 2017

Banyoles, 12 d’agost de 2013

La comissió Europea ha fet públic aquest estiu que el projecte LIFE + Natura “Conservació de la fauna fluvial d’interès europeu a la Xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga (LIFE12 NAT/ES/001091)”, que té l’acrònim de LIFE Potamo Fauna, ha estat un dels seleccionats entre les 258 propostes rebudes. El projecte preveu una inversió d’1,9 milions d’euros (1.900.262,00 €) en onze espais Xarxa Natura 2000 entre el 2014 i el 2017, el 50% del cost finançat per la Unió Europea (949.981,00 €).

 

El Consorci de l’Estany, actua com a beneficiari coordinador del projecte, i en són beneficiaris associats els Amics de la Tortuga de l’Albera, el Consorci del Ter, Forestal Catalana S.A., la Generalitat de Catalunya a través de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat i la Universidad del País Vasco-Euskal Herriko Unibertsitatea. També actuen com a cofinançadors Aigües de Banyoles SAU, els ajuntaments de Banyoles i Porqueres, el Consorci Esportiu de l’Estany de Banyoles i la Diputació de Girona. En aquesta convocatòria, a l’estat espanyol només s’han concedit 9 projectes LIFE + Natura, i a Catalunya únicament el LIFE Potamo Fauna.

L’objectiu general del projecte és recuperar la fauna de ribera (peixos, amfibis, crancs de riu, tortugues, així com musclos i cargols d’aigua dolça) dels espais de la Xarxa Natura 2000  de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga, reforçant les poblacions amb exemplars criats en captivitat als centres de recuperació; també es volen eradicar les espècies exòtiques invasores. Els onze espais on s’actuarà són a l’Alta Garrotxa – Massís de les Salines (ES5120001), a la zona Volcànica de la Garrotxa (ES5120004), a Riberes de l’Alt Ter (ES5120019), al Sistema transversal català (ES5110005), al riu Fluvià (ES5120021), al riu Brugent (ES5120029), al riu Llémena (ES5120020), a les Muntanyes de Rocacorba-Puig de la Banya del Boc (ES5120018), a l’Estany de Banyoles (ES5120008), a les rieres de Xuclà i Riudelleques (ES5120023) i a les Riberes del Baix Ter (ES5120011).

Més en detall, LIFE Potamo Fauna, té aquests objectius concrets:

§       Recuperació directe de les principals poblacions de náiades o muscols de riu (Unio elogatulus) i cranc de riu autòcton (Austropotamobius pallipes) en espais Xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga, mitjançant reforços poblacionals amb exemplars de centres de reproducció en captivitat.

§       Recuperació directa de la població de la tortuga d'estany (Emys orbicularis) a l’espai Xarxa Natura 2000 Riberes del Baix Ter, mitjançant reforços poblacionals amb exemplars d’un centre de reproducció en captivitat.

§       Expansió i consolidació de les poblacions de cargols aquàtics de les espècies Vertigo moulinsiana i V. angustior a l’espai de la Xarxa Natura 2000 Estany de Banyoles, mitjançant translocacions dins el mateix lloc.

§       Millora de les poblacions de barb de muntanya (Barbus meridionalis) en espais de la Xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga, mitjançant translocacions intraconca.

§       Millora de les poblacions fluvials d’espècies d’herpetofauna - amfibis i rèptils- (M. leprosa, T. marmoratus, A. obstetricans, P. cultripes, B. calamita i H. meridionalis), a l’espai de la Xarxa Natura 2000 Riberes del Baix Ter, mitjançant la creació de microaiguamolls.

§       Protecció contra l’afectació per la malaltia de l'afanomicosis de les principals poblacions de cranc de riu autòcton (Austropotamobius pallipes).

§       Minimització de l’impacte de les tortugues i decàpodes exòtics sobre les poblacions d’E. orbicularis i A. pallipes, mitjançant el control local de les seves poblacions.

§       Eradicació del crustaci descàpode exòtic,  Orconectes limosus, recentment establert a la zona de la riera de l’Arnera.

§       Control demostratiu a gran escala dels peixos exòtics a l’estany de Banyoles.

§       Minimització del risc de penetració a la conca del Ter del musclo zebrat, mitjançat la instal·lació de desinfecció d’embarcacions.

§       Divulgació a la població local dels valors de les espècies fluvials amenaçades i l’impacte de les espècies exòtiques invasores.Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life