http://www.consorcidelestany.org/index.php?nova-repoblacia-amb-barbs-i-bagres-a-lestany-de-banyoles-dins-el-projecte-estany

Notícies

Nova repoblació amb barbs i bagres a l'Estany de Banyoles dins el Projecte Estany

12-06-2023:CPM -

El Consorci de l’Estany allibera més exemplars de barb de muntanya i bagra a l’Estany de Banyoles en el marc del PROJECTE ESTANY. Procedeixen d’altres punts de la conca fluvial del Ter, concretament els afluents de la Llémena, el Brugent i el Terri. Serviran per reforçar les poblacions d’aquestes espècies de la que en queden molt pocs exemplars a la zona.

Una mostra dels peixos autòctons de l’Estany de Banyoles es va poder veure aquest cap de setmana passat a la Fira de Sant Martirià de Banyoles en un expositor del Consorci de l’Estany.

El barb de muntanya és una espècie autòctona que s’ha vist afectada per l’augment d’espècies exòtiques invasores. Per aquest fet, la seva presència s’ha reduït a petites poblacions que es concentren bàsicament en dos rierols de la zona lacustre. Així doncs era necessari reforçar les seves poblacions a l’Estany de Banyoles, mitjançant exemplars provinents d’altres punts de la conca fluvial. També indicar que aquest peixos participen molt activament en el cicle biològic de les nàiades, són hostes de les seves larves durant la seva reproducció i sense ells no seria possible conservació d’aquest bivalves d’aigua dolça a Banyoles.

Els objectius concrets definits en el PROJECTE ESTANY pel que fa al barb de muntanya (Barbus meridionalis) són el restabliment d’una població viable de l’espècie a l’Estany. Durant la primavera de 2012 es van alliberar 5749 exemplars de barb de muntanya i en aquesta campanya de tardor s’han pescat un total de 2100 barbs de muntanya en els rius Llémena, Brugent i Terri, que han estat alliberats també a l’Estany, sumant més de 7800 barbs durant 2012, assolint els objectius tècnics previs proposats.

Malgrat que no són l’objectiu directe d’aquest projecte, altres espècies autòctones de peixos de l’Estany també se’n veuran beneficiades. És el cas de la bagra (Squalius laietanus) de les quals també se n’han alliberat unes 3400 durant el 2012, 1440 a la primavera i 1900 a la tardor. Cal indicar que actualment es continuen duent a terme les pesques de control d’espècies de peixos exòtics invasors de l’estany previstes en el mateix projecte, extraient desenes de milers de blackbass i peix sol.

En definitiva, totes aquestes accions pretenen el restabliment de poblacions viables i estables de Barb i Bagra, de les poques poblacions lacustres per a aquestes espècies, i que el consegüent augment poblacional associat, garanteixi la conservació a llarg terme d’aquests peixos autòctons a l’Estany de Banyoles. Les nàiades i els barbs són espècies protegides a l’Estany de Banyoles i objecte de recuperació prioritari pel Consorci de l’Estany a través del projecte Estany.

Participació de la Fira de Sant Martirià 2012

 

El Consorci de l’Estany va participar de la 34 edició de la Fira de Sant Martirià els dies 16, 17 i 18 de novembre de 2012 amb un espai expositor en el Sector de la Mostra de Races autòctones de bestiar. Dins aquesta mostra es van poder observar un panell amb tres aquaris amb les 4 espècies de peixos autòctons de l’Estany de Banyoles: el barb de muntanya, la bagra, l’anguila i la bavosa de riu. També hi havia una piscina decorada amb tres tortugues d’estany autòctones cedides pel Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera que també col·laborava amb l’espai. Els voluntaris ambientals de Limnos, l’entitat naturalista del Pla de l’Estany, també van col·laborar amb l’espai dins el marc de col·laboració en activitats amb el Consorci de l’Estany. Malgrat la pluja van passar per la Fira 1300 escolars i 35.000 visitants segons els organitzadors de la Fira. Un dels espais amb més èxit i més atractius pels nens i adults va ser la mostra del Consorci.

Firaestany_2012_web (2).jpg
Firaestany_2012_web (4).jpg
Firaestany_2012_web.jpg
Firaestany_2012_web (5).jpg