Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Obres d’acondicionament i millora de la bassa de la Draga (Banyoles)

09-06-2023:CAM -

A finals de gener el Consorci de l’Estany ha enllestit les obres d’acondicionament i millora de la bassa de la Draga que ha consistit en el dragatge de sediments. Aquesta actuació forma part del PROJECTE ESTANY i s’ha realitzat amb l’objectiu d’utilitzar l’espai per al manteniment de nàiades i peixos autòctons al llarg del projecte LIFE+ NATURA subvencionat per la Unió Europea.
 

La bassa de la Draga és un espai idoni per al manteniment de peixos i nàiades autòctons. Així doncs, com a espai tancat es pot controlar i és ideal per a desenvolupar experiències d’aclimatació i cria natural. La bassa presentava un aspecte molt naturalitzat; que amb els anys havia acumulat una gran quantitat de vegetació aquàtica, caràcies,  amb un gruix de gairebé un metre, i també de balques, que han anat colonitzant tota la bassa i colmatant-la. Aquesta bassa també és un element paisatgístic i és el punt de captació d’aigua del sistema de reg del parc.

El projecte ha consistit en eliminar gran part d’aquesta vegetació acumulada, caràcies i balca, i dragar els sediments negres més recents, dipositats des de l’últim dragatge de la bassa realitzat ja fa alguns anys. D’aquesta manera, la bassa podrà mantenir molta més quantitat d’aigua, oferint molt més hàbitat pels peixos, i mantenir el fons lliure de vegetació facilitant la vida als musclos d’aigua dolça. S’ha considerat interessant mantenir unes illetes amb vegetació al mig de la bassa per oferir un hàbitat de refugi tant als peixos com als ocells. L’actuació s’ha realitzat amb una retroexcavadora que ha permès dragar el sediment i la vegetació. Amb l’ajut d’una bomba d’aigua s’ha mantingut el nivell d’aigua baix, gairebé sec, per facilitar les obres. El material extret s’ha dipositat en un racó del parc de la Draga on es deixarà unes setmanes per secar-se, es treuran les deixalles, i posteriorment serà triturat i escampat pel camp de forma uniforme, i llaurat i resembrat.

L’Oficina tècnica del LIFE ha fet un seguiment de les obres, i s’ha aprofitat per extreure els peixos de la bassa. S’han tret uns 1033 peixos de dues espècies, 273 individus (22,5 quilos) de blak-bass i 760 individus (19,5 quilos) de peix sol, s’ha rescatat algun peix autòcton que ha estat retornat a l’Estany i s’han tret 3 tortugues d’orelles vermelles. Les espècies exòtiques han estat sacrificades tal com marquen les directrius del PROJECTE ESTANY. Un cop recuperat el nivell d’aigua de la bassa aquesta estarà disponible per allotjar exemplars de peixos autòctons quan el calendari del projecte ho requereixi.

Les obres inicialment han costat 7.000 euros i han estat realitzades per Excavacions Masdevall i dirigides per Aleix Comas (Serpa) i els tècnics del Consorci de l’Estany.

Banyoles, 31 de gener de 2011

5102010 144.jpg
Copia de 5102010 149.jpg


Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life