Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Pas migratori de cigonyes per Banyoles

09-06-2023:CPM -
Les cigonyes que han criat al centre d’Europa inicien ara la seva migració cap al nord d’Àfrica. Durant la segona quinzena d’agost i la primera de setembre nombrosos grups de cigonyes travessen Catalunya de camí cap l’estret de Gibraltar per on creuaran el Mediterrani tot buscant localitats on trobar més aliment.
cigonyes-2011.jpg
A diferència d’altres anys, l’agost-setembre de l’any 2011 ha deixat poques observacions de grups grans de cigonyes dormint a la capital del Pla de l’Estany. Malgrat tot, sí que han passat diversos grups en migració per la comarca entre el 15 d’agost i 15 de setembre que és quan les cigonyes que han criat i les que han nascut al centre d’Europa inicien la migració cap als terrenys d’hivernada del nord i centre d’Àfrica. Durant aquests viatges s’aturen a diverses localitats per dormir o buscar-hi aliment. Normalment al Pla de l’Estany les cigonyes busquen un lloc alt on dormir per continuar el seu viatge el dia següent.
 
El primer estol va passar el 15 d’agost d’uns 150 exemplars en vol sobre Banyoles que no es van aturar. La nit del 22 al 23 d’agost van quedar-se a dormir un grup d’unes 50 entre Porqueres i Palol de Revardit en un lloc desconegut. Podria correspondre a aquest grup un parell d’exemplars localitzats pels agents rurals morts electrocutats sota una línia elèctrica a Cornellà del Terri. El diumenge 28 d’agost un grup de 100 exemplars estava al Pla de Martís i van passar també alguns grups petits d’entre 6 i 13 exemplars. Finalment van passar tres grups més al setembre: la nit del 7 al 8 de setembre un grup de 32 exemplars van dormir sobre l’edifici de la Nutrex , la nit del 9 i 10 de setembre un grup de 45 es van repartir entre la Nutrex, unes grues i uns arbres, i finalment el 14 de setembre també n’hi havia 18 a la Nutrex.
 
D’aquests dos grups de 32 i 45 cigonyes del mes de setembre que es van quedar a dormir a Banyoles s’han pogut llegir 48 anelles que portaven col·locades a les potes. El telescopi ha permès detectar que d’aquestes 28 provenen d’Alemanya, 13 de França, 6 de Suïssa i una de color groc de procedència desconeguda. Una curiositat és que una d’aquestes cigonyes alemanyes, la A6623DER , ja va passar per Banyoles el 25/8/2008, i alguns dels altres exemplars han estat observats també a Lleida, al Lluçanès o a l’Empordà en anys anteriors. Una altra dada espectacular ha estat la lectura de les anelles de l’últim grup de cigonyes. Es van llegir 11 anelles que ens van informar que era un grup de cigonyes de Suècia, on s’ha iniciat un programa de marcatge de la població recentment instal·lada i en recuperació d’aquest país.
 


Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life