Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Plantaran arbres i arbusts per recuperar el bosc de la riera de Can Morgat de Porqueres

12-06-2023:CPM -

El Consorci de l’Estany és l’encarregat de mantenir el bon estat del bosc de ribera de l’Estany de Banyoles, un dels valors naturals més rellevants d’aquest espai natural. Les últimes setmanes s’han eliminat alguns arbres grans per risc de caiguda i pel seu mal estat. Paral·lelament, dins el marc del Projecte Estany, s’ha programat una plantada d’arbres i arbusts popular al costat de la riera de Can Morgat en una finca que ha comprat l’ajuntament de Porqueres.

L’activitat ha estat programada pel diumenge 10 de febrer a les 11 a 13h del matí i consistirà en una plantada popular d’arbres i arbusts a la riera de Can Morgat, i s’ha programat dins la celebració del Dia Mundial de les Zones Humides. El Consorci de l'Estany a través del Projecte Estany, finançat pel programa LIFE NATURA, ha restaurat un tram de riera de Can Morgat, en uns terrenys que abans eren agrícoles i que ara es transformaran en bosc de ribera. Aquesta riera actua de corredor ecològic entre l’Estany de Banyoles i les llacunes de Can Morgat. Amb la recuperació d’aquest espai s’augmentarà la superfície de bosc de ribera, un hàbitat natural d’interès comunitari, i es crearan millors condicions per a l’establiment de fauna d’interès com són la tortuga d’estany, la llúdriga, els amfibis, ocells aquàtics, etc.

El projecte de restauració consisteix en l’ampliació del marge dret de la riera uns 15 metres i en una plantació d’arbres i arbusts de ribera, concretament unes desenes de freixes, salzes, gatells, verns, sanguinyols, lliris groc i càrex pèndul.

 

El lloc de trobada és el camí d’accés a les llacunes de Can Morgat, al costat de l’Estany just a la Casa de Can Morgat a les 11 hores. Hi haurà el material necessari però es recomana portar alguna pala petita o aixadell, galleda i guants, així com roba i calçat còmode. L’activitat és apta per tots els públics. Per arribar al lloc es recomana anar a peu o en bicicleta ja que l’espai d’aparcament és molt reduït. Paral·lelament es farà una visita guiada a les 12 h al complex de llacunes de la zona de Can Morgat a càrrec d’un tècnic del Consorci. En cas de pluja la plantada i la visita guiada quedaran anul·lades. La plantada s’organitza conjuntament amb el voluntariat de Limnos.

La gestió del l’arbrat de l’Estany

Les últimes setmanes el Consorci de l’Estany ha efectuat algunes tales d’arbres de gran port a la zona del Vilar i altres punts de l’Estany. Es tracta d’arbres en molt mal estat i en risc de caure sobre el camí de vianants o bicicleta pel que s’ha actuat d’urgència per evitar la seva caiguda en dies de vent. Aquests arbres principalment són pollancres híbrids de plantació que tenen un cicle de creixement ràpid i que es troben al final del cicle de tala fet que provoca que perdin estabilitat i morin de manera que s’incrementa el risc de caiguda.

Les activitats del Dia Mundial de les Zones Humides

Aquesta activitat s’emmarca en les activitats del Dia Mundial de les Zones Humides (2 de febrer) que es celebra cada any a l’Estany de Banyoles organitzades per Limnos, el Consorci de l’Estany i el Museu Darder. Altres activitats que es portaran a terme son un cicle de xerrades d’estudis i projectes sobre natura realitzats a la comarca del Pla de l’Estany el divendres 1 de febrer al Museu Darder o la projecció del documental “Espècies exòtiques invasores: Projecte Estany”a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles el dimecres 6 de febrer a les 20h. produït pel Consorci de l’Estany.

Banyoles, 6 de febrer de 2013

Copia de Obres_RieraCanMorgat_12122012 (2).jpg

Copia de Obres_RieraCanMorgat_12122012 (2).jpgMapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life