Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Presentació del conte “En blauet i les històriques dels seus veïns”

09-06-2023:CPM -
El Consorci de l’Estany presenta el setè número de la col·lecció del Blauet de l’Estany, “El Blauet i les històries dels seus veïns” que tracta aspectes vinculats a la problemàtica de els espècies exòtiques invasores a l’Estany de Banyoles.
Presentación1.jpg

 

Aquesta publicació forma part de la campanya de divulgació del PROJECTE ESTANY dins el programa LIFE+ NATURA impulsat per la Comissió Europea. El setè volum de les històries d’en Blauet tracta la problemàtica de les espècies exòtiques invasores de l’estany de Banyoles. Aquesta vegada el conte incorpora una novetat, 34 adhesius de les principals espècies autòctones i introduïdes, per completar les fitxes de fauna i flora.

 

En Blauet i les històries dels seus veïns

L’expansió d’espècies exòtiques invasores és un problema d’abast mundial i la nostra zona lacustre no n’està al marge. L’arribada de noves espècies a un territori molt sovint pren caràcter invasor sobretot quan es tracta d’un creixement descontrolat.  A més en la major part del casos el problema és degut a l’acció humana, ja sigui de manera accidental o intencionada. Els efectes de les espècies exòtiques invasores  solen ser nefastos: disminució o fins i tot extinció d’espècies autòctones, pèrdua de valors paisatgístics i efectes sobre la salut de les persones, l’agricultura i altres activitats econòmiques.

Aquest setè Blauet “En Blauet i les històries dels seus veïns”  és una de les accions de divulgació previstes en el PROJECTE ESTANY, que es desenvolupa en el marc del programa LIFE+ Natura de la Comissió Europea, i que té per objectiu la recuperació de les espècies i els hàbitats més amenaçats. Amb aquesta nova aventura d’en Blauet es pretén explicar als nens i nenes, de manera didàctica i engrescadora,  la gestió i la problemàtica de les espècies invasores.

El conte té unes 12 pàgines en el format habitual de 25 x 25 cm. En aquesta setena aventura el Blauet es trobarà amb diferents animals introduïts que li explicaran la seva història, d’on venen i com van arribar a l’Estany de Banyoles. Al final en Blauet parlarà amb un “expert” del Consorci de l’Estany  que li explicarà els efectes que provoquen les introduccions i les accions que es porten a terme per controlar les espècies exòtiques.

Tractar aquest tema en un conte adreçat als nens i nenes no és fàcil, ja que es podria caure en la criminalització d’unes determinades espècies. El missatge final és però que no hi ha ni bons ni dolents, si no que tots plegats hem de ser responsables davant la natura i en la major mesura possible ajudar tots aquells animals i plantes que ens són pròpies i que es troben en regressió o en perill de desaparèixer del nostre territori.

Aquesta vegada el conte incorpora una novetat: 34 adhesius de les principals espècies, autòctones i introduïdes, per completar les fitxes de fauna i flora. Aquests adhesius, però, no es repartiran directament als nens i nenes. Per aconseguir-los primer hauran de fer un dibuix sobre la nova aventura d’en Blauet, en una làmina que els adjuntem amb el conte, i portar-lo al Museu Darder. Espai d’Interpretació de l’Estany  abans del dia 26 de juny.  Allà els hi  donaran els cromos perquè els puguin enganxar a l’àlbum. De cares al mes de setembre s’ha previst realitzar una exposició al Museu Darder. EIE amb tots els dibuixos recollits.

Com en els altres números editats fins ara, el contingut i els textos del conte han anat a càrrec de l’Escola de Natura de Banyoles.   Les il·lustracions han estat realitzades per Albert Carrillo, i ambdós han comptat amb l’assessorament científic i la coordinació dels tècnics especialistes del Consorci de l’Estany.

 

S’han editat 1500 exemplars d’aquest setè numero  d’en Blauet de l’Estany que es distribuiran entre els alumnes de cicle inicial i mitjà (de 1er a 4rt) de les escoles dels municipis de Banyoles i Porqueres. A la resta d’escoles es distribuiran quatre àlbums per centre, un per cada cicle educatiu. El repartiment a les escoles es va començar el dilluns 30 de maig i s’allargarà durant tota la setmana.

 

Banyoles, 31 de maig de 2011Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life