Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Territori i Sostenibilitat aprova la Declaració d'Impacte Ambiental de la carretera de circumval·lació de l'Estany de Banyoles

09-06-2023:CPM -
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha aprovat la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) del condicionament de la carretera GI-V-5248, que circumval·la l’estany de Banyoles. El tram que es reformarà, de 2.200 metres, transcorre per a la vora oest de l’estany, entre el paratge de Lió i l’església de Santa Maria de Porqueres.
 


L’objectiu del projecte, promogut per la Diputació de Girona, és el de pacificar el trànsit de vehicles motoritzats i consolidar un vial per a vianants i bicicletes que abasti tot el tram. Amb això es vol aconseguir una reducció efectiva de la velocitat dels vehicles i un espai amigable per passejar alhora que es protegeix d’una manera més efectiva la biodiversitat d’aquest espai. Amb aquest objectiu es reduirà l’ampla de la calçada fins a 5 metres (ara és de 6 metres) en tot el recorregut i es construirà, segregat, un vial de 2,5 metres d’amplada per als vianants i ciclistes, que millorarà la seva seguretat.
 
Pel que fa als valors ecològics, aquesta carretera transcorre per una zona molt delicada des del punt de vista faunístic ja que hi ha presència de tortuga de rierol, tortuga d’estany, amfibis i llúdriga. També destaca per la seva vegetació de bosc de ribera, per la seva geologia i hidrologia, per la presència de l’església, declarada bé cultural d’interès nacional, i per possibles restes arqueològiques. Per aquest motiu la DIA estableix diverses condicions, com ara que les obres es facin en èpoques de l’any en què la incidència sobre la fauna amfíbia sigui mínima. També s’haurà de tenir especial cura en què no es produeixi cap abocament de terres, ciment, formigó o substàncies estranyes a les aigües de l’estany o de les rieres que l’envolten. Igualment es realitzarà un seguiment arqueològic a la zona propera a l’església per detectar la presència de qualsevol indici d’un jaciment desconegut.
 
Un cop entri en funcionament la carretera i durant dos anys, el promotor haurà de fer un seguiment de les mesures, com ara la reducció efectiva de la velocitat de pas dels vehicles i l’eficàcia del passos de fauna per evitar els atropellaments d’amfibis i rèptils.
 
D’altra banda, d’acord amb el conveni signat entre els ajuntaments de Banyoles i Porqueres amb la Diputació de Girona, amb aquesta obra la carretera deixarà de ser titularitat de la diputació i passarà a ser-ho dels dos municipis.


Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life