Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Un nou estanyol a Sant Miquel de Campmajor

L'estanyol ha estat batejat com a “estanyol del camí del Camós", fa uns 4 metres de diàmetre i uns 6 de fondària i es va formar després de les fortes pluges del pont del Pilar.

La vall de Sant Miquel de Campmajor forma part del mateix sistema d'aigües subterrànies que alimenta l'Estany de Banyoles, el mateix que origina la formació d'enfonsaments del terreny degut a la dissolució dels materials de sota terra, essencialment guixos. En molts casos aquests enfonsaments acaben formant estanyols. De tota la zona lacustre de Banyoles, que inclou la platja d'Espolla, l'Estany, el seu entorn i la vall de Campmajor, aquesta última és la zona geològicament més activa, és a dir, que la periodicitat en la formació d'enfonsaments i la creació de nous estanyols és més elevada a Sant Miquel.

Es probable que les fortes pluges que van caure a tota la zona que alimenta l'aqüífer subterrani, tant a l'Alta Garrotxa, com a la mateixa vall de Campmajor, augmentessin la pressió i l'activitat de l'aigua subterrània afavorint la formació d'enfonsaments del terreny. A Sant Miquel de Campmajor els dies del pont del Pilar van caure a l'entorn de 170 mm. d'aigua per metre quadrat i al cap d'uns dies l'aigua sortia amb molta força per tot el conjunt d'estanyols, brolladors i escletxes.

En data 14 d'octubre, just després d'aquestes pluges, en Josep Fort i en Joan Anton Abellan van localitzar i batejar aquest nou estanyol. L'estanyol s'ha format a la banda NW del camp d'en Sala, al camí que va a Can Camós. Fa uns dos o tres anys que en aquest mateix lloc ja es va formar un forat que es va tapar, i que ara l’aigua ha tornat a deixar al descobert. Aquest nou estanyol es troba dins uns terrenys particulars pel que l’accés no és lliure. A Campmajor s'ha pogut comprovar com l'aigua continua transformant el paisatge d'aquesta vall del Pla de l'Estany.

5 de novembre de 2010

Copia de Nou_estanyol_SantMiquel_14102010_JoanAnton.JPG


Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life