Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Una nova espècie exòtica a la comarca del Pla de l’Estany: la Xinxa exòtica invasora (Leptoglossus occidentalis).

12-06-2023:CPM -
El 19 de desembre de 2011 s’ha identificat l’espècie a La Mota, Palol de Revardit, i el 9 de gener de 2011 havien portat uns exemplars al Museu Darder, unes persones que el van trobar a casa seva, a prop de Casellas d’Avall, a Porqueres.
Es tracta d’una xinxa que es reprodueix en gran nombre i arriba a entrar a les cases, sense causar cap dany aparent, simplement molèsties per la seva presència. Les dues persones que van trobar els exemplars es van sentir encuriosides pel seu comportament i pel seu nombre i buscant alguna persona que els pogués ajudar van contactar amb el Museu Darder i el Consorci de l’estany.
 
La sorpresa va ser gran quan vam esbrinar de què es tractava, ja que era la primera cita al Pla de l’Estany d’una nova espècie exòtica invasora, en aquest cas una xinxa (Ordre Hemiptera, Família Coridae) que medeix uns 2 centímetres de longitud i que és una plaga al seu lloc d’origen (Nordamèrica). Tant les larves com els adults s’alimenten de saba, encara que els joves prefereixen les llavors. És una espècie que afecta les coníferes; se’n troben en pins, avets, cedres i altres espècies, encara que es pot adaptar a diferents angiospermes, la qual cosa la converteix en una espècie potencialment perillosa.
 
L’any 2009 es va localitzar aquesta espècie al Nord d’Itàlia. El mes de setembre de 2003 havia arribat a Eslovènia i també a Catalunya, ja que se’n van trobar a l’Anoia. Posteriorment es va poder confirmar que s’havia aclimatat a les nostres contrades. No va ser fins l’any 2007 que se’n van trobar els primers individus a la comarca veïna de la Garrotxa, i enguany es confirma la seva presència al Pla de l’Estany.
 
Ens trobem, doncs, davant un problema potencial, i és l’arribada d’una nova espècie exòtica invasora, que en aquesta ocasió pot afectar les nostres coníferes i, per descomptat, els seus fruits, els pinyons. No cal dir que, tot i que es tracta d’una espècie força bonica, amb tons marronosos, un graciós dibuix i unes característiques potes posteriors com aixafades, no ens hem de deixar entabanar per la seva bellesa i cal que actuem de forma contundent, eliminant els exemplars que veiem, a poder ser sense afectar cap altra espècie, és a dir, sense utilitzar insecticides o altres mitjans no selectius.
Leptoglossus_Museu.jpg


Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life