Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Cercavila per celebrar el centenari de la Festa del Peix

09-06-2023:CAM -

Coincidint amb la Festa Major de Banyoles, el dissabte 23 es farà una cercavila popular, dirigida bàsicament als més menuts de Banyoles. S'aprofitarà per presentar un nou cap gros, que representa una espècie d'animal en perill de conservació relacionada amb el "Projecte Estany" desenvolupat pel Consorci de l'Estany.

Copia de imatge_festapeix.JPG

La primera Festa del Peix celebrada a Catalunya va ser la de 1910, a Banyoles. Va ser promoguda per Francesc Darder des del Laboratori Ictiogènic de Barcelona, vinculat al Parc Zoològic, del que Darder n’era també director. Tenia l’objectiu de “repoblar les empobrides aigües de rius i llacs catalans”. En aquella època, ara fa just 100 anys, es va pensar que calia augmentar les poblacions de peixos d’aigua dolça, que es consideraven massa minses per poder ser explotades per a la pesca.

D’aquesta manera, es fa una primera Festa del Peix a Banyoles, que, amb el seu Estany, es va considerar el millor lloc per a les primeres proves d’introducció de peixos. Aprofitant la Festa Major, es van fer llançaments massius de peixos, un concurs de pesca i una cercavila popular. La mainada de Banyoles es va convertir en protagonista de la Festa llençant un peix que se li havia donat a cadascun. El rebombori va ser important, amb assistència d’autoritats vingudes de fora i periodistes que van escampar la informació de la Festa arreu de l’Estat Espanyol.

Posteriorment a aquesta època, no només a l’Estany de Banyoles, sinó a altres rius i llacs catalans, es van fer noves repoblacions, entre d’altres raons, per anar mantenint el volum de pesca o per controlar espècies que s’havien reproduït massivament.

Així, 100 anys després, el panorama que s’ha llegat és el d’unes aigües on les espècies autòctones han quedat molt reduïdes o han desaparegut totalment, i les espècies exòtiques han colonitzat els espais de forma massiva. En aquest context és en el qual neix a Banyoles i Porqueres el “Projecte Estany”, un projecte LIFE de la Unió Europea que intentarà canviar aquesta situació per tal de recuperar la fauna autòctona de les aigües de l’Estany.

La importància de donar a conèixer el “Projecte Estany” a la població ha portat a incloure diverses accions de difusió. Una d’elles és la celebració d’una altra Festa del Peix, just 100 anys després de la primera, però amb uns objectius ben diferents. Així, aquest dissabte, dia 23, coincidint amb la Festa Major de Banyoles, es farà una cercavila popular, dirigida bàsicament als més menuts de Banyoles. Durant la cercavila, es presentarà un nou cap gros, la identitat del qual serà una sorpresa, a la Plaça dels Estudis, davant el Museu Darder. S’oferirà un berenar als assistents i el grup Alça Manela farà un concert per als petits.

Durant la Festa Major (23 a 25 d’octubre), i fins al 30 de novembre, també es podrà visitar al Museu Darder l’exposició “La Festa del Peix, 100 anys després”.
 Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life