Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Bona participació a les activitats del Dia Mundial de les Zones Humides (5 febrer de 2011)

09-06-2023:CAM -

Una setantena de persones assisteixen als diferents actes organitzats pel Consorci de l’Estany, l’Associació Limnos i el Museu Darder. Espai d’interpretació de l’Estany  en motiu del Dia Mundial de les Zones Humides. Aquesta diada commemora la signatura del Conveni Ramsar per a la protecció d’aquests ecosistemes signat el 2 de febrer de 1971. Ramsar és el primer tractat modern, de caràcter intergovernamental, sobre conservació i ús sostenible dels recursos naturals. El Dia Mundial de les zones humides té com a objectiu divulgar el valor d’aquests tipus d’espais naturals, uns dels més productius i rics de la Terra i, a la vegada, dels més fràgils i amenaçats. Aquest any es compleixen 40 anys de la signatura del conveni.
 

Amb aquest pretext, i des de fa uns anys, s’organitzen activitats per tal de promoure el coneixement i estudi del patrimoni natural i cultural de les zones humides de la comarca, un dels espais més singulars de Catalunya, així com divulgar-ne els seus valors i fer ressò de la importància de la seva protecció i conservació.

El format de les activitats està consolidat des de fa uns anys amb una jornada de xerrades el dissabte a la tarda i una visita guiada el diumenge al matí. Com cada any es va destinar un espai a la presentació de treballs de recerca naturalista realitzats per estudiants de batxillerat. Els treballs presentats van ser:

  • Seguiment de la població d’ocells a la Puda. 10 anys d’anellament a càrrec de Gerard Funosas de l’IES Josep Brugulat.
  • De fora vingueren i de casa ens tragueren a càrrec de David Funosas de l’IES Josep Brugulat, un treball sobre espècies exòtiques.
  • Els ocells migratoris del Pla de l’Estany a càrrec de Marc Fusellas de l’IES Pere Alsius.

La resta de presentacions van servir per divulgar el patrimoni cultural de la comarca associat a les zones humides. Concretament es va parlar del Parc Arqueològic-Poblat Neolític de la Draga, unes restes arqueològiques que s’han mantingut intactes des de fa més de 7.000 anys gràcies a l’ambient humit on han restat tots aquest temps. Les presentacions van ser:

  • Paleoambient durant la prehistòria recent a l'Estany de Banyoles. Una reflexió històrica a càrrec de Raquel Piqué (UAB), arqueòloga.
  • Resultats de les prospeccions arqueològiques a la vora de l'Estany i de les darreres intervencions en el jaciment neolític lacustre de la Draga a càrrec de Xavier Terradas/Antoni Palomo (CSIC-IMF), arqueòlegs.

Una quarantena de persones van assistir a les presentacions.

El diumenge al matí, i lligant amb les presentacions del dia abans, es va organitzar una visita comentada al Parc Arqueològic-Poblat neolític de la Draga a càrrec de Toni Palomo, un dels arqueòlegs que ha realitzat les darreres excavacions. Unes vint-i-cinc persones van assistir a la visita.

DMZH05-02-2011 18-16-38.JPG

Imatges de la presentació de les jornades per part de Salvador Ros (Consorci de l'Estany i Alcalde de Porqueres) i Moisès Jordi (coordinador de Limnos); i imatges de la visita al Parc neolític de la Draga.

DMZH06-02-2011 11-27-24.JPG

DMZH06-02-2011 11-27-24.JPGMapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life