Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

· El nou camí de Lió (08/10/05)

09-06-2023:CAM -

Consorci de l’Estany - El Projecte Life Natura ha permès adequar un nou traçat del camí peatonal que voreja l’Estany a la zona d’Amaradors-Lió.

nou_tracat_cami_lio.jpg

Nou traçat del camí a Lió. Foto: Josep Curto

El passat mes de setembre van acabar les obres d’arranjament del camí peatonal al sector nord de l’Estany, concretament a Amaradors-Lió.

Les obres han permès definir un nou traçat del camí peatonal de la volta a l’Estany. Aquest nou traçat permet allargar una mica la passejada que es recompensa per la diversitat de paisatges i indrets d’especial valor que ens farà travessar.

L’antic camí pedestre, ocasionava regularment problemes de gestió i molèsties als usuaris que, en trobar-se a una cota molt baixa, s’inundava tot sovint. Per això, aprofitant el projecte de creació d’una llacuna temporània en aquest sector i gràcies a una subvenció del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, s’ha modificat el seu traçat i es fa passar per darrere de les noves zones humides d’Amaradors.

·El nou traçat
Quan es deixa la zona de la torre d’arribada del rem, per comptes de passar entre els canyissars, ens endinsarem primer en el bosc de ribera. Un bosc de freixes, però també els gatells, evònims, saücs, salzes i arbres blancs. A dia d’avui encara s’hi pot observar aquí molts pollancres i també una antiestètica línia de baixa tensió. En pocs anys, però, la gestió del Consorci de l’Estany conduirà la vegetació cap a boscos de ribera purs, hàbitats d’elevat valor ecològic, protegits per les directives europees, i s’eliminarà l’estesa elèctrica.

Tot seguit, i travessant un pont sobre la riera de Lió, es voreja la nova llacuna temporània, on es pretén recuperar jonqueres, poblaments de balca i lliris i també alguna làmina d’aigua. Amb una mica de sort, també podrem observar d’aquí a uns mesos alguns dels ocells d’aiguamoll com els que avui trobem a l’Empordà (camesllargues, corriols, valones, xivites i xivitones...) i també els preciosos i esquerps martinets de nit i menut.

Reprenent la marxa, per entre una freixeneda que està creixent esponerosa sota els pollancres d’una antiga plantació, s’enfila el camí en direcció al bosc de Can Morgat, s’agafa una mica d’alçada i, així, s’arriba al nou mirador. Podrem observar una panoràmica de l’Estany, al fons, i una nova zona d’aiguamolls, on primer s’instal·larà el canyís i la balca i després, quan arribi la primavera es pot escoltar la fotxa i el balquer.

Finalment el camí ens deixarà al bosc de Can Morgat, vora l’Estany, on podrem continuar contemplant l’aigua des de les passeres i, sobre l’antiga, l’actual traça del camí, ja dins el terme de Porqueres.

(Font: El Pregoner - Revista municipal de Banyoles. Octubre 2005 - nº 22, p.13)


Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life