Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

El Departament de Medi Ambient atorga un ajut al Consorci de l’Estany per a realitzar millores a les llacunes de Can Morgat a Porqueres

09-06-2023:CAM -

El Consorci millorarà el pas dels vianants per sobre la riera de Can Morgat i el sistema d’entrada d’aigua de la llacuna de l’Artiga i la bassa de la deu de Can Morgat. Aquestes tres actuacions han estat subvencionades pels ajuts del DMAH als espais d’interès natural protegits a Catalunya en la convocatòria del 2010. Una de les actuacions més visibles preveu l’adequació del pas pel gual de la riera actualment en estat provisional i que representa un risc per als usuaris de les rutes a peu i BTT de la zona de les llacunes de Can Morgat a Porqueres.

El Consorci de l’Estany presenta cada any un projecte d’actuacions a la línia de subvencions que convoca el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) de la Generalitat de Catalunya per als espais d’interès naturals de la xarxa del PEIN i la Xarxa Natura 2000 que hi ha a Catalunya.

Enguany s’han presentat tres actuacions localitzades en els espais restaurats de les llacunes de Can Morgat al municipi de Porqueres sota el títol de “Millores en el maneig de la inundació de les llacunes temporànies del Pla de Can Morgat” amb un cost total de 19.550 euros. El DMAH ha comunicat recentment al Consorci la concessió d’un ajut de 13.685 euros per aquest projecte.
Després de la restauració de les llacunes del pla de Can Morgat en un projecte LIFE que va finalitzar el 2007 s’han proposat aquestes actuacions per a millorar el sistema de circulació d’aigua i la utilització de l’espai per als ciutadans. El projecte presentat vol donar continuïtat i complement a les línies d’actuació de treball que es van iniciar amb el projecte LIFE i que el Consorci de l’Estany continua impulsant. El conjunt de les finques on es preveuen les actuacions formen part del conjunt de finques públiques o conveniades que el Consorci de l’Estany està gestionant.

Les actuacions previstes són:

  • Millora i reparació del sistema de regulació d’aigua de la llacuna de l’Artiga on s’han detectat pèrdues d’aigua en el bagant que controla l’entrada d’aigua.
  • Reparació de les filtracions d’aigua de la bassa de la deu de Can Morgat. Causades pels efectes sobre el marge de la riera de Can Morgat de les arrels de canya que provoquen que l’aigua enlloc d’inundar la bassa retorni a la riera.
  • Creació d’un pas de vianants per sobre la Riera de Can Morgat. Situat en el gual de la Riera de Can Morgat per on passa l’itinerari 3 Ruta de Can Morgat i Puig Clarà (veure imatge). Actualment en aquest gual –pas inundat- els usuaris de l’itinerari han anat col•locant pedres i altres elements per facilitar el pas per la riera, obstruint els pas de l’aigua, deixant l’espai desordenat visualment i provocant un risc de caiguda per a la gent. Es pretén construir una estructura permanent en el gual, per tal de facilitar el pas de vianants.
Gual riera Can Morgat.jpg


Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life