Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Es presenta la Campanya de comunicació del projecte Estany

09-06-2023:CAM -

Aquest dijous 27 de febrer de 2011 s’ha realitzat la presentació de la campanya mediàtica del PROJECTE ESTANY, el programa LIFE+ NATURA iniciat el 2010 a l’Espai Natural de l’Estany de Banyoles. Han assistit a l’acte Salvador Ros, president del Consorci de l’Estany, Miquel Campos, Coordinador tècnic del Projecte ESTANY i Lluís Figueras tècnic de comunicació del Projecte ESTANY.

CARTELL_FINAL_v2_baixa.jpg

Des d’inicis del 2010, el Consorci de l’Estany està duent a terme el nou programa LIFE+ Natura a l’Estany de Banyoles: el PROJECTE ESTANY. Aquest projecte neix amb la intenció de recuperar espècies que actualment es troben en perill de desaparèixer a l’Espai d’Interès Natural de l’Estany de Banyoles.

A través del PROJECTE ESTANY, el qual s’executarà entre els anys 2010 – 2013 i que té un pressupost total de 1.020.352 Euros, el Consorci de l’Estany pretén controlar les poblacions d’espècies exòtiques invasores i reforçar les poblacions d’algunes de les espècies autòctones, ara en perill d’extinció.

La campanya de comunicació que es presenta s’emmarca al bloc d’accions “D. Sensibilització del públic i difusió dels resultats” del PROJECTE ESTANY.

L’objectiu principal de la campanya de comunicació és divulgar, entre la població local i els visitants a EIN de l’Estany de Banyoles, les actuacions i motius de l’execució del projecte i fer una crida a la consciència i responsabilitat de tots del què és important gestionar la biodiversitat d’espècies i hàbitats excepcionals que hi ha en aquest espai natural. Per altra banda, també donar a conèixer a la població local i visitant el que suposa per la nostra natura el problema de les introduccions de les espècies exòtiques.

Tot seguit es detalla la relació d’accions que s’emmarquen totes elles dins l’any del Centenari de la primera Festa del Peix de Banyoles, instaurada el 1910 per l’ajuntament de Banyoles i amb iniciativa del Dr. Francesc Darder:

  • Acció D.1 Campanya mediàtica: difusió del PROJECTE ESTANY a diversos mitjans de comunicació.

- Es preveu l’emissió d’un bloc de 12 reportatges a la TV local al darrer trimestre de 2011.

- S’està emetent un bloc de 52 programes de ràdio a l’emissora local  “Ràdio Banyoles”. Actualment ja s’ha emès 12 programes que es poden trobar al web http://www.estanyespainatural.net, apartat del PROJECTE ESTANY.

- Realització d’enquestes. Les enquestes s’han fet arribar als cinc centres educatius de secundària als alumnes de 4rt ESO, 2n de batxillerat i Cicle Formatiu de Grau Mig. També s’han fet arribar enquestes als Casals de Gent Gran de Banyoles i Porqueres, Oficina de Turisme de l’Estany, Museu Darder. EIE, als Ajuntament de Banyoles i Porqueres, així com a les diverses entitats esportives i culturals de la comarca. També s’han fet enquestes a peu de carrer i s’ha penjat l’enquesta a la web del Consorci de l’Estany on tothom potparticipar. S’estima que s’han enviat al voltant de 600 enquestes i ja s’han recollit 400 respostes que estan en fase de buidatge.

  • Acció D.2 Celebració del centenari de la Festa del peix. Durant la passada Festa Major de Banyoles (octubre 2010) es va celebrar el centenari de la Festa del Peix.

 

  • Acció D.3 Creació d’una exposició sobre la problemàtica de la introducció d’espècies. S’està treballant en la organització i coordinació per a la creació d’una exposició destinada al públic en general per informar i sensibilitzar de les conseqüències ambientals de la introducció d’espècies a la natura

 

 

  • Acció D.5 Organització i realització de xerrades i seminaris

- Xerrades dirigides als diferents sectors de públic: jubilats, estudiants, públic general i agents de seguretat pública.

- Diversos seminaris a les universitats de Girona i Barcelona.

  • Acció D.6 Es presenta el material divulgatiu editat

- Cartell: Presenta les espècies autòctones de l’estany i explica la situació amenaçada en què es troben així com la necessitat de protegir el nostre patrimoni natural. Se n’han editat 2.500 exemplars els quals es distribuiran per les poblacions de l’Espai Natural de l’Estany de Banyoles i s’enviaran a diverses entitats i institucions.
- Quadríptic: fulletó de mà on s’explica extensament el PROJECTE ESTANY,  es detallen les diverses accions, s’informa de la necessitat de la seva execució i es presenten les diverses espècies exòtiques invasores objecte del control així com les espècies autòctones que actualment s troben en situació de perill. S’han editat 5000 exemplars distribuïts en tres idiomes (3000 en català, 1000 en espanyol i 1000 en anglès). Aquests es distribuiran entre la població local i es repartiran als punts de més afluència de visitants (oficina de turisme, Espai d’Interpretació de l’Estany-Museu Darder, punts d’informació i atenció turística, etc.)
- Roll-up: panell informatiu i de promoció del projecte on es presenten les espècies autòctones i les exòtiques invasores; i s’informa de les actuacions i les raons del projecte. Aquest material, del qual se n’han editat diverses còpies, es distribuirà estratègicament a diferents punts d’accés a l’espai natural.
Per la imatge de la campanya s’han utilitzat els dibuixos d’Albert Carrillo, el disseny ha anat a càrrec de “Can Seixanta” i la coordinació l’ha dut a terme l’Escola de Natura.

- També es preveu l’edició d’un àlbum de cromos, seguint la línia de la col•lecció dels Contes d’en Blauet, destinat a infants amb l’objectiu de donar a conèixer la problemàtica de la introducció d’espècies.

  • Acció D.7 Fitxes de control d’espècies. En aquesta acció  es recopilaran i publicaran, en fitxes de format digital , el seguiment  de les especies exòtiques amb les que es treballarà al projecte LIFE i les que es poden recollir d’altres projectes.
     
quadriptic_v5_CAT_baixa-4.jpg
quadriptic_v5_CAT_baixa-3.jpg
ROLLUP-v3.jpg


Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life