Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Peixos, nàiades i cargolines de ribera protagonistes de l’expositor del LIFE Potamo Fauna a la Fira de Sant Martirià de Banyoles

21-11-2016:CPM -

Un any més El Consorci de l’Estany aprofita la fira per a realitzar un muntatge per a sensibilitzar ambientalment de la importància de la fauna autòctona que viu a l’Estany de Banyoles i als rius Ter, Fluvià i Muga.

Entre 15.000 i 20.000 persones passen per la Fira aprofitant el bon temps del cap de setmana, destacant també que el divendres es van acollir a més de 900 escolars.

S’exposen espècies sensibles objecte del projecte LIFE Potamo Fauna com les nàiades, els peixos autòctons i les cargolines de ribera, aquestes últimes també objecte de l’”Any Vertigo” de la Societat Espanyola de Malacologia.

 El Consorci de l’Estany amb la col·laboració de Limnos va estar present els dies 18, 19 i 20 de novembre de 2016 a la Fira de Sant Martirià de Banyoles per informar del projecte LIFE Potamo Fauna i dels valors naturals de l’espai natural de l’Estany de Banyoles. En aquesta edició concretament es pretenia acostar espècies desconegudes per la gent com les cargolines de ribera, espècies de nom científic Vertigo moulinsiana i Vertigo angustior, unes cargolines de menys de 2 mm que viuen en zones humides de l’entorn de l’Estany i que tenen a Banyoles les millors poblacions de la Península Ibèrica.

Es va muntar un estand de 10 metres de llarg per 5 d’ample dins l’espai de la Mostra de Races Autòctones de la Fira al Parc de la Draga. L’espai disposava del muntatge de tres aquaris de 100 litres, adequats amb un panell de fusta expositor, amb presencia del peixos autòctons (barbs, bagres, anguiles i bavoses de riu) i nàiades (nàiade allargada, rodona i anodonta). Aquestes espècies han estat objecte de treballs de conservació i cria en captivitat per tal de poder recuperar les seves poblacions tant a l’Estany de Banyoles, com al riu Ter i Fluvià. També, es va poder veure 4 panells informatius de l’exposició del projecte LIFE Potamo Fauna, els que feien referència als peixos, nàiades i cargolines de ribera.

En el transcurs de la fira es van repartir més de 700 dibuixos relacionats amb la fauna de l’estany, i es va oferir informació del projecte Potamo Fauna, així de la tasca de voluntariat ambiental de l’associació Limnos, entitat que fa possible també que la participació a la Fira sigui possible.

20161118_Fira_St_Martiria (17).JPG
20161118_Fira_St_Martiria (5).JPG
20161120_Fira_St_Martiria (3).JPG
20161119_Fira_St_Martiria (2).JPG
20161119_Fira_St_Martiria (6).JPG

L'any 2016 la Societat Espanyola de Malacologia ha declarat Mol·lusc de l'Any als caragols terrestres del gènere Vertigo. A l'estany de Banyoles s'han citat les espècies Vertigo angustior i V. moulinsiana, espècies que tenen a l'Estany de Banyoles les millors poblacions de la Península Ibèrica i que són objecte d'estudis i d'actuacions de conservació per ampliar la seva distribució.

20161118_Fira_St_Martiria (3).JPG
20161120_Fira_St_Martiria (15).JPG


Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life