Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

S'alliberen 100 exemplars d'anguila a l'Estany

12-06-2023:CPM -

 El Consorci de l’Estany i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural alliberen 100 exemplars d’anguila (Anguilla anguilla) de longitud compresa entre 34 i 74 cm, i de 62 a 1.200 g de pes, tots ells destinats a incrementar la població existent a l’Estany de Banyoles (conca del Ter).

Els exemplars alliberats van ser capturats pels pescadors de la Confraria de Pescadors de Sant Pere de Tortosa i Sant Carles de la Ràpita  i han estat estabulats a les instal·lacions de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de Sant Carles de la Ràpita.

A rel de l’entrada en vigor del Reglament (CE) 1100/2007 del Consell, de 18 de desembre de 2007, pel qual s’estableixen mesures per a la recuperació de la població d’anguila europea, els estats membres han hagut d’elaborar els corresponents plans d’actuació per garantir la gestió sostenible i la recuperació de les poblacions d’anguila. L’alliberament forma part dels plans de gestió de l’anguila europea a Catalunya.

A Catalunya, s’ha creat una comissió tècnica interdepartamental formada per les direccions generals del Medi Natural i Biodiversitat i de Pesca i Afers Marítims, l’Agència Catalana de l’Aigua, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, la Universitat de Barcelona i la Universitat de Girona, que ha estat la responsable de redactar i aplicar els plans de gestió de les conques internes catalanes i de la part catalana de la conca compartida del riu Ebre.

En el marc d’aquest mateix pla de gestió de l’anguila europea, durant aquest any s’han efectuat també tres alliberaments a les conques gironines del Ter, el Fluvià i la Muga amb exemplars d’anguila procedents de les captures efectuades pels pescadors d’angula de les confraries de Roses i de l’Estartit.

La repoblació efectuada constitueix, juntament amb altres mesures de gestió com ara la lluita contra depredadors al·lòctons o la millora de la connectivitat dels rius, un dels principals eixos d’actuació previstos en els plans de gestió aprovats per la Comissió Europea que han de garantir la recuperació d’una espècie tan emblemàtica del nostres rius com és l’anguila. Així doncs, cal destacar, que després de 2 anys de treballs de descastament de peixos exòtics invasors a l’Estany de Banyoles en el marc del PROJECTE ESTANY, estem preparats per anar potenciant les especies autòctones d’aquest espai natural i l’anguila és un clara candidata.

Els descastaments, les repoblacions i la millora de les bones pràctiques o l’augment de la clara responsabilitat de cadascú dels ciutadans a favor de la conservació del nostre patrimoni natural, ha de permetre assolir l’hàbitat adequat per a la correcta supervivència i reproducció de les principals espècies autòctones de peixos, algunes d’elles migradores de mar cap a aigües continentals, com és l’anguila.

Destacar que les espècies piscícoles migradores també tenen una elevada repercussió en l’activitat econòmica, ja sigui a través de la pesca professional o recreativa, o de l’activitat de lleure associada.Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life